Assyrierna behöver också svensk hjälp

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Inkludera assyrierna i det militära stödet till Peshmerga

Måndagen den 23 februari blev flera assyriska byar i nordöstra Syrien angripna av den extrema jihadistgruppen IS. Terrorgruppen kidnappade mellan 250 och 300 assyrier, de flesta barn och kvinnor. Flera tusen personer tvingades överge sina hem i desperat flykt.

Förra året anföll IS även Mosul och därefter assyriernas kärnområde Nineveslätten i irakiska Assyrien, vilket innebar att assyrierna ännu en gång fick fly från sina ursprungsområden. Assyrierna har levt här i över 6000 år, men har bara de senaste 100 åren blivit utsatta för flera folkmord. Nu får det assyriska folket uppleva ännu ett folkmord, likt det som deras förfäder fick gå igenom år 1915 i nuvarande Turkiet och 1933 i Simele, Irak.

Efter IS offensiv på Nineveslätten har dessa drabbade invånare lämnats åt sina öden ännu en gång. Dessa flyktingar har inte ännu fått återvända till sina hem. För att de ska kunna göra det behövs en säkerhetsstyrka som skyddar deras samhällen.

Förra året grundade assyrierna den officiella säkerhetsstyrkan Nineveh Plain Protection Units, NPU. Omkring fem tusen assyriska män har skrivit in sig. Den första gruppen om 500 män avslutade nyligen sin intensivutbildning på en officiell militärbas i norra Irak och omkring 1500 rekryter står på tur för att få utbildning. Men den irakiska regeringen och de kurdiska myndigheterna visar inget intresse för att beväpna och utrusta styrkan.

Utrikesminister Margot Wallström deltog den 28 november i ett möte med ett flertal assyriska representanter och talade om att det är ytterst viktigt att agera och stoppa detta brott mot mänskligheten som IS attacker på assyrierna innebär.

Sveriges regering står också i begrepp att godkänna att svensk militär ska utbilda kurdiska Peshmerga i Irak, vilket är ett steg i rätt riktning i kampen mot IS. Men utrikesminister Margot Wallström borde inkludera assyrierna i detta.

Assyrierna har tappat tilliten till både den irakiska armén och Peshmerga, efter att dessa lämnade assyrierna utan försvar när IS attackerade Nineveslätten i somras. Assyriernas existens och kulturella arv hotas i dag medan omvärlden bara ser på.

Sverige skickar enligt Wallström 1,3 miljarder kronor i form av humanitärt bistånd till området, men på grund av korruption når inte hjälpen till assyrier och yezidier. Humanitärt bistånd är inte heller en långsiktig lösning. Dessa assyrier och yezidier vill återvända till sina hem och aldrig mer behöva fly. För att de ska kunna återvända, behövs en säkerhetsstyrka.

Även om Wallström tidigare sagt att Sverige inte kommer att bidra militärt så kommer man nu alltså att lägga förslag om att skicka svensk militär personal med uppdrag att utbilda i Irak. En del av detta bör riktas till NPU.

Det finns inga invändningar mot detta från irakiskt håll. Som svensk-assyrier och aktiv socialdemokrat känner jag mig oerhört sviken när utrikesministern säger nej till att hjälpa assyrierna att försvara sig emot denna etniska rensning som pågår i detta nu, samtidigt som hon talar om att Sverige måste agera.

Nineveh Plain Protection Units behöver stöd. När ska Sverige, i synnerhet mitt parti Socialdemokraterna, börja stödja assyriernas kamp emot IS?

Nohadra Heido

Styrelseledamot Assyriska ungdomsförbundet

Socialdemokrat, Botkyrka

Publicerad: