Skrattretande, Guteland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

C, M och KD: Guteland är själv ett större hot mot aborträtten

Man kan tycka vad man vill om vad majoriteten i landstinget i Kronoberg beslutat. Men att som Jytte Guteland påstå att vad några landstingspolitiker hittar på påverkar Sveriges möjligheter att få inflytande i EU är skrattretande. Det påverkar inte Sveriges röst ett enda dugg. Viktigare då att prata om det som faktiskt är ett allvarligt problem och som skadat Sveriges möjligheter att påverka i EU.

Den nya regeringen klantar till det och har prioriterat ner Europapolitiken. Det började redan när Stefan Löfven flyttade ut ansvaret för EU-politiken från statsrådsberedningen och la det på utrikesministern. För EU-frågorna är inte utrikespolitik.

Det blir inte bättre av att S och MP inför öppen ridå träter om vilken linje Sverige ska driva i EU. Sifferbingon under Stefan Löfvens första besök i EU-nämnden har i medier kallats det mest förvirrande mötet i nämndens 20-åriga historia. Tyvärr är det bara toppen av isberget.

Regeringens klantighet och brist på Europapolitik har allvarligt skadat Sveriges möjligheter att påverka i EU. Vad några landstingspolitiker hittar på i en fråga där EU varken har eller ska ha inflytande gör varken till eller från. Det borde Guteland också förstå.

För oavsett vad man tycker om landstinget i Kronobergs beslut, ska det vara ett beslut för Kronoberg och Sverige. När Guteland gör abortfrågan till en EU-fråga öppnar hon upp för att kompromissa om svensk aborträtt med länder som har betydligt mer restriktiv inställning än Sverige. Hon är därför ett långt större hot mot svensk abortlagstiftning än landstinget i Kronoberg.

Den stora skillnaden mellan Guteland och oss är att ingen av oss kommer att medverka till att svensk lagstiftning förändras från Bryssel.

Christofer Fjellner (M)

Fredrick Federley (C)

Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU