Debatt

Läsarna: ”De är värre än helikopterrånarna”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Bankbonusarna får läsarna att rasa

I går berättade Aftonbladet om bankerna som betalar ut bonusar till de anställda – trots problem med förluster. Det här fick läsarna att fullständigt gå i taket.

- "Det här giriga gänget behöver inte ens en helikopter, de rånar oss varje dag.", skriver en arg läsare.

Bankerna dras med kreditförluster och lån men de anställda kan plocka hem över 5,4 miljarder i bonusar. Finansmarknadsminister Mats Odell var i går häpen över att bankerna fortfarande betalar ut bonusar.

– Vi måste få ett slut på det här premierandet av risktagande, säger han.

Aftonbladets läsare är inne på samma spår. I över 150 kommentarer debatteras bankväsendets generösa belöningssystem. Många är arga och besvikna på ett system som man uppfattar helt har havererat.

- Bankdirektörerna och deras kumpaner måste lida av svårartad hybris. De är delaktiga i en världskris men ska som vanligt vara undantagna när det gäller att betala notan för inkompetensen. Regeringen inger inget förtroende, de var för dessa bonusar innan krisen och kommer att vara för dem efter krisen. Föstatliga bankväsendet och låt direktörerna göra helikopterrånarna sällskap - de sistnämnda är småbovar i sammanhanget, skriver en läsare.

Stort missnöje med regeringen

Flera läsare ger också uttryck för ett stort missnöje med regeringens sätt att hantera frågan. Reinfeldts uttalanden om att man nu fått bukt med problemet kritiseras hårt.

-Det blir väl pinsamt för Reinfeldt, när han stod förra veckan och sa att nu har bonusbubblan spruckit. Han har inte ens koll på sitt eget land, och så ska han tala om för andra länder hur dom ska göra. Är det inte våra skattepengar, som har räddat bankerna med bankgarantier nu i kristider?

"Ingen moral och etik"

Moralfrågan är också väldebatterad. Många tycker att "etik och moral" har alldeles för lite inflytande på bankernas sätt att agera. Man uppfattar sig som lurad av systemet.

- Regeringen och myndigheter pratar om moral och etik. Att arbeta vitt och betala skatt som en god medborgare för allas välstånd och solidaritet med alla människor. Svårt att se någon som helst moral och etik från dessa krämarinstitutioner. Faktum är att jag har större respekt för dom som rånade värdedepån än för bankerna. De är vad dom utger sig för, tjuvar och banditer. Inte som bankerna " ulvar i fårkläder "

"Hårdare regleringar"

Lösningen på problemet tror många är hårdare regleringar och stänga straff, men också konsumentmakt.

- Inget ont om det inte har något gott med sig, bankerna kommer nu att reagera snabbt, varje fall de som fattar att folk kommer att byta bank om de inte sköter sig, skriver en läsare.

- Snabb lösning på hela problemet: Låt det vara tillåtet med hur höga bonusar som helst men gör de som ansvarar för att sätta dessa bonusar personligt straffskyldiga. D.v.s. går banken dåligt och staten måste punga ut med ett par miljarder, så är de som ska betala tillbaka. Har de inga pengar, blir det finkan (utan att passera gå).

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle