”Sex mellan syskon är inte omoraliskt”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från LUF om incest och etik

Pontus Almquist och Cecilia Johnsson svarar på kritiken från Linus Rehn, KDU.
Pontus Almquist och Cecilia Johnsson svarar på kritiken från Linus Rehn, KDU.

REPLIK. Linus Rehn hävdar i sin debattartikel att incest och rätten att testamentera sin kropp till valfritt ändamål är fel.

Flera gånger hänvisar Linus till etik och moral samt rätt och fel, men vilka principer han definierar detta utifrån lyser med sin frånvaro.

Givetvis uppfattas incest av de allra flesta – både inom och utom LUF – som både motbjudande och abnormt, men vi anser inte att det utgör en grund för lagstiftning.

Som liberaler tror vi på principen om kroppslig autonomi, det vill säga rätten att bestämma över sin egen kropp. Från det kan vi härleda att ömsesidig sexuell interaktion mellan byxmyndiga syskon, tvärt emot vad Linus menar, inte är omoraliskt, om än motbjudande. Likaså kan konsekvenserna av att fritt få testamentera vad som ska göras med ens döda kropp tyckas motbjudande, men fortfarande inte omoraliska.

I civiliserade västländer som Belgien, Frankrike, Nederländerna och Israel finns inga lagar mot incest, men länderna har ändå inga uppmärksammade problem med ”Svagare familjer med fler människor som växer upp i otrygga miljöer”. Att incest är ett socialt tabu kan således antas vara en konsekvens av spontan ordning snarare än en påstått normerande lagstiftning.

På LUF Storstockholms årsmöte behandlades 76 motioner varav två fick medialt genomslag; två motioner som definitivt inte rör stora samhällsutmaningar. Men vi är fortsatt stolta över att LUF är ett ungdomsförbund med högt i tak där även obskyra frågor får debatteras, och det kommer inte att ändras.

Pontus Almquist

Styrelseledamot LUF Storstockholm

Cecilia Johnsson

Ordförande LUF Storstockholm

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: