ÅSIKT

Staten tar ansvar – men gör landstinget det?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från S om krisen i förlossningsvården

REPLIK. Det är glädjande att se att Kristdemokraterna nu engagerar sig i förlossningsvården.

Men i Sveriges största landsting, där Kristdemokraterna varit med och styrt i tio år, har kvinnor ingen aning om huruvida de får plats på det BB de valt eller om de hastigt behöver åka mil till nästa.

Vi socialdemokrater, med Miljöpartiet i regeringsställning, genomför nu en historisk satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvård.

Vi prioriterar utbildningsplatser till vårdyrken, fler barnmorskeplatser och inte minst ökade statliga ekonomiska resurser.

För Stockholms läns landsting innebär det 380 miljoner kronor mer nästa år i statsbidrag, vid sidan av de 113 miljoner kronor som regeringens särskilda satsning på just kvinnosjukvård och förlossning ger. Detta är prioriteringar som vi anser vara viktigare för förlossningsvårdens framtid än skattesänkningar.

Busch Thor och Bohlin efterlyser ett större statligt ansvar – ett ansvar vi redan tar. Men i grunden måste också de styrande landstingspolitikerna ta ansvar för vården de ger.

Det är den moderatledda alliansen som infört långtgående privatiseringar och visat en övertro på marknadens förmåga att lösa sjukvårdens utmaningar. Ett så kallat vårdval har varken ökat kvinnors trygghet, valfrihet eller antalet förlossningsplatser. Det är sorgligt och oacceptabelt.

Regeringen skjuter till pengar och utbildningsplatser. Men bästa sättet att skapa en fungerande förlossningsvård i Stockholm är förmodligen att få en ny landstingsledning efter nästa val. 

Gabriel Wikström

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister (S)

Erika Ullberg

Landstingsråd i opposition, Stockholms läns landsting (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.