Det är ett svek mot alla kvinnor, Lindhagen

Slutreplik från Ebba Busch Thor om otryggheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för att bromsa otryggheten ägnar jämställdhetsministern tiden åt att lägga ut dimridåer och kalla sina kritiker för hatare. Det är skamligt, och ett svek mot Sveriges kvinnor, skriver Ebba Busch Thor.

SLUTREPLIK. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen säger sig se samma samhällsproblem som jag gör. Hon nämner hedersförtrycket, gängkriminaliteten, de sexuella övergreppen, segregationen, skjutningarna, sprängningarna och våldet mot kvinnor.

Där är vi överens. Vi delar samma bild. Vi är också ense om att rasistiskt hat och hot på nätet förgiftar debatten.

Men Lindhagen undviker nogsamt kärnan i kritiken mot henne. Hon anser att det offentliga samtalet förpestas av lögner och överdrifter med främlingsfientliga undertoner (vilket är helt sant), men det enda exempel hon ger är att jag har uppmärksammat den ökande otryggheten på gator och torg i Uppsala, när jag har debatterat unga kvinnors situation.

Jämställdhetsministern gör detta faktum till orsak att ”samhällsklimatet blir råare” och ”hatet normaliseras”.

Jag har påtalat att otryggheten för kvinnor i Sverige blir värre och värre. Det är begripligt att jämställdhetsministern tycker att dessa fakta är jobbiga och att hon hellre vill tala om annat.

Utvecklingen är nämligen inte särskilt smickrande för regeringen. Samma år som ”världens första feministiska regering” tillträdde, 2014, sköt siffrorna i höjden. Efter att i åratal ha legat på tämligen stabil nivå inleddes en påtaglig försämring av kvinnors trygghet. På fem år har unga kvinnors utsatthet för sexualbrott trefaldigats. Otryggheten vid utevistelse och rädslan att utsättas för brott har som en följd ökat.

Den plötsliga och radikala försämringen av kvinnors trygghet ska inte skyllas enbart på regeringen. Det ligger en lång rad faktorer bakom. Men en feministisk regering värd namnet hade åtminstone försökt bromsa utvecklingen.

I stället ägnar dess jämställdhetsminister tiden åt att lägga ut dimridåer och kalla sina kritiker för hatare. Det är skamligt, och ett svek mot Sveriges kvinnor.


Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT Ni vägrar se problemen – då växer SD och V

LÄS OCKSÅ

REPLIK Sverigehatarnas ord har normaliserats

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: