Debatt

Vad försöker du bevisa med din vita period?

Torbjörn Åberg: Ditt beslut talar snarare för att du har alkoholproblem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den enda effekten av att ta en vit period är att man lurar sig själv att tro att man har kontroll. Jag vet – själv var jag nog världsmästare i ”vit period-grenen”, skriver Torbjörn Åberg.
Den enda effekten av att ta en vit period är att man lurar sig själv att tro att man har kontroll. Jag vet – själv var jag nog världsmästare i ”vit period-grenen”, skriver Torbjörn Åberg.

DEBATT

DEBATT. Nu när storhelgerna lagts bakom oss är det många som känner ett behov av en nyttigare livsstil den närmaste tiden framöver. Man ser tillbaka med lätt avsmak på julmaten och allt godis som man tryckt i sig.

I badrummet intar man olika positioner och vinklar för att se hur illa skadan är – och jovisst, man har lagt på sig en del. Inte vackert. Nu är det hög tid att börja röra på sig och undvika allt sött.

Sen var det, det där med alkohol. Det blev rätt mycket. Men å andra sidan så hör det väl högtiderna till, eller är det inte så? Öl och några nubbar till julmaten, följt av whiskey framför tv:n. Ett nyårsfirande med klackarna i taket. Man ska väl ändå fira ut det gamla och in det nya rejält?

Det är nog dags för en vit period. En vecka eller två helt utan alkohol. Så får det bli!

Precis så resonerar många. Väldigt många. För en del handlar den påkomna återhållsamheten helt enkelt om att rensa kroppen. Ut ska varenda promillerest. Inga toxiner. För andra handlar den vita perioden om ett slags experiment.

Detta experiment består i att testa sin egen kontrollförmåga gentemot alkohol. För det är väl så, att om man består en vit period och inte dricker det minsta lilla, så har man fortfarande kontroll? Om man klarar av att låta bli att dricka under den fastställda perioden så torde man bevisligen inte ha något alkoholproblem. Så måste det vara.

Så måste det inte vara. Faktum är att detta resonemang snarare talar för ett alkoholproblem än emot. För vem skulle ens komma på tanken att genomföra ett dylikt experiment om det i ärlighetens namn inte förelåg en överkonsumtion av alkohol och det fanns en överhängande osäkerhet om man fortfarande hade kontroll – eller om man förlorat den.

Det har visat sig att alla som jag känner, inga undantag, som har eller har haft ett alkoholproblem också har experimenterat med vita perioder. Även jag. Åtskilliga gånger.

Så man skrider till verket och bestämmer sig för en lämplig period. En vecka, kanske två. Vissa djärva kan hugga till med en hel månad. Ibland berättar man stolt för sin omgivning om sitt projekt och man möts av uppmuntrande lyckönskningar.

Och hur går det då? Det märkliga är att det går alldeles utmärkt. Helt förträffligt bra! Inte ens en enda längtan till några ädlare drycker. Man går i mål med flaggan i topp. Projektet avslutas och alla farhågor har kommit på skam: inget alkoholproblem föreligger. Skönt!

Av alla människor som jag mött som experimenterat med vita perioder känner jag ingen som misslyckats. Tvärtom har alla lyckats fantastiskt bra.

Jag talar här om personer med fullt utvecklat alkoholmissbruk. Jag är en av dessa. Jag var nog världsmästare i ”vit period-grenen” när jag klämde till med ett helt år! Resultatet? Samma som för alla andra: helt felfritt – inte en droppe!

Och vad hade jag egentligen bevisat? Det var ju trots allt så att den vita perioden hade en början och ett slut. Jag var fullt och fast inställd på att klara uppgiften fram till det där bestämda datumet, mitt mål. Efter det där magiska datumet skulle jag få dricka igen. Och jag drack igen. Precis lika omåttligt som innan.

Den enda effekten av experimentet är att man lurar sig själv att tro att man har kontroll. Möjligen befinner man sig i ett sämre läge än innan; drickandet är precis som tidigare men nu är man dessutom fullt och fast övertygad om att man inte har ett alkoholproblem. Den vita perioden blir därför inte en teknik för friskförklarande utan snarare för det motsatta.

När man överväger att ta en vit period kan det därför vara klokt att tänka över vad det egentliga syftet är, vad man försöker uppnå – och framför allt: vad i sin situation har fått en att ens fundera i dessa banor?


Torbjörn Åberg, föreläsare och författare till boken ”Skål, ta mig fan!”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Alkohol

LÄS VIDARE

DEBATT Mormor och farfar – skippa alkoholen i jul

ÄMNEN I ARTIKELN

Alkohol

Missbruk