ÅSIKT

Riktigt lågt råna gamla

DEBATT

Susanna Eklund: Kräv utdrag ur straffregistret för hemtjänstpersonal

Foto: Ställ krav på personalen En titt i straffregistret borde vara en självklarhet ­innan man anställer personal inom äldreomsorgen, likaväl som det nu är ett krav i förskolan, skriver dagens ­debattör, Susanna Eklund, i sitt inlägg. Kvinnan till höger på arkivbilden har utsatts för ett rån i sitt hem.

Inga brott är väl direkt angenäma, men det finns en del som är värre än andra. Brott mot äldre till exempel. Brott mot äldre är lågt, riktigt lågt, för att använda en aktuell reklamslogan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag jobbade under många år som flitigt anlitad timvikarie i hemtjänsten. Stölder förekom inte ofta, men ändå tillräckligt ofta för att göra mig mer än upprörd.

Kvinnor som knackade på dörren för att lämna ett blombud men som passade på att ta plånboken också. Män som ringde på för att kontrollera elmätaren, men vars egentliga ärende var att länsa smyckeskrinet. Uppfinningsrikedomen var stor.

Dessvärre hände, och händer det, att även personal är inblandad.

Det tog ett tag, men efter att ett antal pedofiler upptäckts inom barnomsorgen måste blivande förskolepersonal numera visa utdrag ur straffregistret vid anställning. Och utan att vara en ivrare av att varenda chef vid anställningsintervjuer ska få inspektera ens eventuella klammeri med rättvisan så finns det tillfällen då det är helt rätt.

Förskolan är ett sånt exempel. Äldreomsorgen också. I dag kan arbetsgivare be om utdrag, men det är inget krav. Det borde det vara.

Anledningen är rätt självklar. Som hemtjänstpersonal har du tillgång till de äldres nycklar. Du besöker i regel pensionärerna ensam, du hjälper dem med räkningar och bankbesök.

Pensionärer som hör illa, ser illa och har svårt att röra sig. Pensionärer som är allt ifrån lite glömska till att i princip inte komma ihåg någonting alls. Pensionärer som i varierande grad är beroende av dig.

I många år har det, till och från och med varierande styrka, tjatats om legitimationer för hemtjänstpersonal, allt för att höja säkerheten för de äldre. Vissa ställen har det fullt ut, andra i mindre utsträckning. Tanken är god men det fungerar inte. Dels därför att timvikarier sällan får någon legitimation men också för att den knappast hjälper en dam som ser dåligt.

Som vårdtagare, kund eller brukare, (jag vet inte vad modeordet är för dagen, det brukar ändras vid var och varannan omorganisation), så är du väldigt utlämnad. Lika utlämnad som ett barn på dagis, skulle jag vilja säga.

Det är enligt mig viktigt att veta om den arbetssökande som senare ska kvittera ut nycklar för att besöka synskadade Elsa och hjälpa henne med frukost, lunch och handling, är dömd för stöld och häleri.

Visserligen tycker jag att människor ska få en andra chans. Har man tagit sitt straff så har man och det vore förskräckligt om en straffad för all framtid blev diskvalificerad från olika jobb. Men omständigheterna i äldreomsorgen är så speciella att en koll i registret är befogad.

Detta känns angeläget också för att politiker ständigt kommer med nya utspel om hur personalbristen, alternativt arbetslösheten, ska lösas.

Det är arbetslösa skådisar, omskolade byggarbetare och långtidsarbetslösa som ska arbetsträna. Samt alla andra som inte har ett fast jobb.

Gemensamt är att ingen frivilligt sökt sig till äldreomsorgen. Inget ont om alla dessa. En del är lyckträffar, andra stolpskott, men det där med att höja statusen inom yrket, något som politiker också gärna tjatar om, det kan de glömma.

Man höjer inte statusen på en yrkeskår genom att indirekt säga: "Välkomna till äldreomsorgen. Här kan vem som helst jobba. Här ställer vi inga krav!"

När devisen "Alle man till vården!" gäller så vore det betydelsefullt om arbetsgivaren fick reda på att mannen som Arbetsförmedlingen skickat tidigare varit dömd för grov stöld.

Det skulle kanske inte eliminera riskerna men åtminstone minska dem.

Ställ krav på personalen En titt i straffregistret borde vara en självklarhet innan man anställer personal inom äldreomsorgen, likaväl som det nu är ett krav i förskolan, skriver dagens debattör, Susanna Eklund, i sitt inlägg. Kvinnan till höger på arkivbilden har utsatts för ett rån i sitt hem.

Susanna Eklund (Ståuppkomiker Stockholm)