ÅSIKT

Varför hängde ni ut en känd sångare?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Undrar bara en kort sak: vad avgör om ni publicerar en rattfyllerist med namn och bild? I fallet med Sven-Ingvars sångare så hängde ni ju ut honom direkt med namn och bild. Men inte i det nya fallet med ”stjärnkusken”. Varför? Hur gör ni den bedömningen?

Svar: Skillnaden är att Sven-Erik Magnusson själv valde att gå ut och berätta om sin rattfylla.

Ni gör reklam för reportrars böcker

Varför ger ni era egna reportrar större utrymme än andra författare när deras böcker recenseras? Härom veckan fick Virtanens blogg-bok stor plats på kultusidan. Smygreklam?

Svar: Vår kulturredaktion bedömer efter bästa förmåga vilka nya böcker som är intressanta för Aftonbladets läsare. Att Virtanens är en sådan bok tycker jag är självklart. Värt att notera är att vi inte själva recenserar våra medarbetare, utan låter externa recensenter skriva istället. I Virtanens fall lät vi tidningen Journalistens chefredaktör Maja Aase skriva recensionen.

Ska hela Sverige bli smygfotografer?

Med den nya 71 000-tjänsten lockar Aftonbladet hela Sverige att smygfotografera kändisar i privata situationer.

Är det verkligen ett etiskt förfarande.

Svar: Vi tar emot 1000-tals bilder och nyhetstips från våra läsare varje år. 71000-tjänsten är bara ett sätt att organisera verksamheten litet smartare. Och du har helt rätt - smygfotografera kändisar är inte särskilt etiskt. Vi uppmanar alla att visa hänsyn mot de de fotograferar.

Idrottare tjänar pengar även i Sverige

Jag undrar varför Sportbladet, tillsammans med resten av sportmedia i Sverige, fortfarande bara använder uttrycket proffs när det gäller de som spelar i klubbar utanför Sverige?

Ett proffs är väl någon som lever på sitt idrottsutövande och det gäller väl nuförtiden de flesta spelarna i elitserien i hockey och allsvenskan i fotboll.

I media sägs en spelare bli proffs inför en stundande flytt och matcherna svenska landslaget gör utan de allra bästa refereras ibland till som ”matcher utan proffsen”.

Känns det inte lite 50-tal över att rapportera så det låter som att man inte tjänar pengar på sin sport inom Sveriges gränser?

Svar: Det är säkert som du själv skriver ett uttryck som lever kvar sen 50-talet då den svenska idrottsrörelsen mest bestod av eldsjälar som inte tjänade pengar på sin hobby. I dag borde vi naturligtvis skriva ”utländska proffsen” och ”hemmaproffsen”.

Släng ut Johan Hakelius nu!

Aftonbladets dom är hård. Som AB-läsare förstår jag att Johan Hakelius har en livstidsdom hos er. Han blir tråkigare och tråkigare vartefter. Hans humor bottnar nästan alltid i kända händelser och personer. Släpp ut honom och sluta att sälja honom med samma standardbilder i halvperson eller liggande på helsida. Nej Aftonbladet, vädra lite på redaktionen, det är vår.

Svar: Kul att Johan väcker sådana känslor hos dig. Det är precis så Aftonbladets kolumnister ska fungera.