ÅSIKT

Sydafrika mot sexuell katastrof

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rättegången i Sydafrika mot de män som misstänks ha våldtagit en åttamånaders bebis fortsätter i dag.

Denna vecka inleds också en stor konferens om aids i Afrika i Burkina Faso.

Författarinnan och journalisten

Charlene Smith drabbades själv av Sydafrikas våldtäktsvåg för en tid sedan.

I dag skriver hon på Aftonbladet Debatt hela den skakande bakgrunden till varför barn systematiskt våldtas i Sydafrika.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Varje år våldtas över en miljon kvinnor och barn i Sydafrika. Vansinnesmyten om att en hivsmittad man som har sex med en oskuld blir botad är mycket utbredd i södra Afrika. Övergreppen får nu allt större uppmärksamhet efter våldtäkten på en nio månaders bebis begången av sex män, däribland flickans gammelfarfar.

EMILY SER prydlig ut där hon sitter på sin stol, med vita sockor, svarta skor och blå skoluniform. Hon har håret i flätor. I det änglalika ansiktet skymtar ett blygt leende. För ett år sedan kurade hon ihop sig på samma stol, efter att bybor hade slagit ihjäl den man som våldtog henne och hennes bäste vän. Båda flickorna är åtta år gamla.

Våldtäkterna på oskulder har ökat dramatiskt i södra Afrika, i takt med spridningen av hiv och myten om att man genom att våldta en oskuld kan bli av med sin hivsmitta. Övergreppen får nu allt större uppmärksamhet i Sydafrika, efter våldtäkten på en nio månader gammal bebis begången av sex män, däribland flickans gammelfarfar.

Detta skedde i Louisvale i Nordkap, nära gränsen till Namibia. Och för två veckor sedan, på den Internationella kvinnofridsdagen, våldtogs en åtta månader gammal bebis av två män i Kapstaden.

På aidsdagen förra helgen talade de traditionella afrikanska naturläkarna, sangomas. Våldtäkten av en oskuld botar inte hiv, sade de för första gången. Det är annars hos naturläkarna som myten sägs ha sitt ursprung. För tre veckor sedan bröt Women’s parliamentary forum med den officiella linjen hos det egna partiet, ANC. Både ANC och president Thabo Mbeki föredrar att ha på sig skygglapparna i denna fråga.

Kvinnoorganisationen begärde också omedelbar tillgång till antivirusmedel som bekämpar överföringen av hiv från mor till barn – något som regeringen fortfarande förvägrar kvinnorna, trots att Syd-

afrika de senaste fem åren har erbjudits denna medicin gratis. Ett annat krav var att våldtäktsoffer ska få omedelbar tillgång till antivirusmedicin, en fråga som jag började jobba med två och ett halvt år efter att jag blev våldtagen under knivhot i mitt hem.

Men medan Centers for disease control i USA nästa år kommer att utfärda riktlinjer för medicinering av våldtäkts-

offer – riktlinjer som delvis baseras på min forskning samt studier av en sydafrikansk läkare – så vägrar Sydafrikas regering att göra någonting.

VARJE ÅR våldtas över en miljon kvinnor och barn i Sydafrika. 65 procent av våldtäkterna sker i kvinnans hem och 75 procent är gruppvåldtäkter. Risken är alltså större att offret blir våldtaget av mellan tre och trettio förövare än av en enskild våldtäktsman, och om vi inte får tillgång till antivirusmedel efter våldtäkterna kommer 40 procent av offren att smittas av hiv.

De flesta är för fattiga för att själva betala för medicinen, men med de rabatter som läkemedelsföretagen erbjuder regeringen skulle det kosta motsvarande fem biobiljetter, eller tolv liter mjölk, att tillhandahålla antivirusmedel till offren för våldtäkt. Förra året var 40 procent –

250 000 – av alla dödsfall i Sydafrika orsakade av aids. De flesta var kvinnor i åld-rarna 16 till 25. Antalet flickor som smittas i Afrika är sex gånger så stort som antalet drabbade män, orsaken är oftast våldtäkt.

Men Emily hade mer tur än de flesta. Hennes mamma, en hushållerska, och hennes kompis pappa, en lärare i det lantliga Hammarsdale tillika sonson till en Sydafrikas mest berömda politiska figurer, skramlade ihop pengar till en tiodagars behandling med antivirusmedicinering för de två flickorna. Helst ska behandlingen pågå i tjugoåtta dagar, men föräldrarna hade inte råd med mer än tio, och de statliga sjukhusen erbjuder inte hivpreventiva mediciner till våldtäktsoffer. (Flickorna är hivnegativa nu.)

REGERINGENS medicinska forskningsråd lade i oktober fram en rapport som slog fast att vården av våldtäktsoffer som regel är skrämmande dålig vid sydafrikanska sjukhus och kliniker.

En månad efter våldtäkten hade Emily och hennes väninna kraftiga, illaluktande flytningar. Emilys mamma tog henne till ett statligt sjukhus i Johannesburg, där sjuksköterskorna sade att det inte var något fel på henne. Men en kraftig, illaluktande blödning hos en åttaåring är aldrig normal. Jag tog henne till våldtäktsavdelningen på ett privat sjukhus där de gjorde labbtester som visade på infektion i underlivet och slutligen fick Emily rätt medicin.

Medicinska forskningsrådet rapporterade i augusti 2000 att ”föreställningen att sex med en oskuld botar en man från hiv är mycket utbredd i Afrika söder om Sahara. I workshops om sexuell hälsa som hållits i Sydafrika trodde en tredjedel av deltagarna att detta var sant.” De senaste tre åren har antalet våldtäkter på barn fördubblats varje år, enligt en rapport från regeringen.

ANELE MDA, 23, och Nomazo Matiso, 29, bor i Port Saint Johns vid Indiska oceanen. De tillhör en aktivistgrupp kallad Creative young women som sprider information om hiv. ”Män har sex med barn som är mellan två och fem år gamla. De våldtar äldre kvinnor för de säger att en kvinna som inte haft sex på tio, tjugo år är som en oskuld.”

Längre upp längs kusten i Kwa Zulu Natal tror folk att om man har analsex med en pojke eller en flicka så förblir dessa barn oskulder längre och kan användas flera gånger för att bota hiv.

Myten om oskulder och hiv möter man i hela Afrika, men främst i de södra delarna, som är världens mest hivdrabbade område.

Rapporter om våldtäkter på oskulder kommer nu också från Indien och de karibiska öarna. Hivsmittan ökar i dessa länder och utvecklingen av sjukvården släpar efter. I Sydafrikas grannland Zimbabwe rapporterar Unicef att 93 av de

1 250 våldtäkter som anmäldes 1996 begicks på barn i åldrarna två till fem, 569 var på flickor mellan sex och tolv och 765 på flickor mellan 13 och 16. I Sydafrika noterar vi en kraftig ökning på våldtäkter på elvaåriga flickor i statistiken för 1999. Och för 2000 rapporterade vårdklinikerna dramatiska siffror för våldtäkter på barn i åldrarna två till åtta. Det största antalet våldtäktsoffer återfinns dock fortfarande bland flickor och kvinnor i åldrarna 13–25, enligt forskning vid University of South Africa. Våldtäktskurvan följer hiv- kurvan. Den största förekomsten av hiv i Sydafrika finns bland flickor i åldrarna 13–19, enligt hälsodepartementets rapport från maj 2000.

I Zimbabwe finns ingen statistik över förekomsten av hiv bland barn. Unicef skriver att det i detta land fortfarande är socialt accepterat att män har intima relationer med sina fruars systrar och med syskonbarnen. I Botswana ökade våldtäkterna på flickor under 12 år med 65 procent under 1998 och 1999.

”Flickor får lära sig att det är normalt att ha sex med morbröder och farbröder. Ingen förklarar för dem att vissa närmanden är olämpliga. Tidigare brukade sex med minderåriga sanktioneras genom arrangerade bröllop. Denna tradition har förändrats men föreställningen att det är fint för en äldre man att ha sex med en ung flicka lever kvar”, säger chefen för avdelningen för kvinnofrågor i Botswanas regering, Koketso Rantona.

Myten om våldtäkter och oskulder sprider sig eftersom det finns så lite behandling att tillgå för de hivsmittade. Ofta blir de fördomsfullt behandlade av sjukvårdspersonalen. I brist på riktig vård söker man alternativa botemedel, precis som många cancersjuka. De sistnämnda erbjuds dock ordentlig sjukvård.

Argumentet att regeringarna är för fattiga för att ge bättre behandling är inte sant. Titta på de stora försvarsbudgetarna i de afrikanska länderna. Hivbehandling är nu betydligt billigare än behandling av cancer eller hjärtproblem. En ordentlig hivvård skulle hamna på ungefär samma kostnadsnivå som dagens kostnader för diabetes eller depression.

En våldtäkt orsakar nästan alltid en allvarlig posttraumatisk stress, något som tillfälligt slår ut immunförsvaret. Därmed ökar risken för hivsmitta och utveckling av aids. Enligt min erfarenhet dör barn inom åtta till arton månader efter våldtäkten.

Felicia Lerumo, 14, från Atteridgeville utsattes för en gängvåldtäkt på nyårsdagen 1998. De tre förövarna greps, ett mirakel i Sydafrika där mindre än sju procent av förövarna greps 1998. Av de gripna fälldes endast en procent i domstol, enligt justitiedepartementet. Felicias mamma bar in sin sjuka dotter till det sjuttonde sammanträdet i rätten. Då hade fortfarande inget datum för rättegången fast- slagits. Felicia dog i aids några dagar senare och de åtalade släpptes fria. ”Målsägaren är död”, konstaterade domstolen och lade ner målet.

VÅLDTÄKT är ett enormt problem i Sydafrika. Det är alldeles för lätt att komma undan rättvisan. En som protesterat mot detta är Stella Sigcau – Nelson Mandelas drottning i Xhosafolkets traditionella hierarki: ”Kvinnor dör för att männens promiskuösa leverne tillåts. De känner sig fria att dra runt och sprida sin smitta. Vi har förlorat de traditionella värderingarna. Respekten.”

Charlene Smith är en mångfaldigt prisbelönad skribent och internationellt erkänd auktoritet på hiv, sexuellt våld och våldtäkter på oskulder i Syd-afrika. Hennes bok ”Proud of me: Speaking out against sexual violence and hiv” publicerades av Penguin i augusti 2001. Hon bor i Johannesburg i Sydafrika.

Tyck till:

Charlene Smith (Författare)