Veckans fusklapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DET HÄR HÄNDE
...medan du sysslade med annat

■Men sluta apa dig

I veckan kom en ny bok om ledarskap. Och apor. Vi människor borde lära oss av schimpanserna, menar författarna, till exempel genom att hälsa på varandra när vi kommer till jobbet. Men schimpanser har inte bara för vana att plocka varandras löss – de är även egoistiska, patriarkala och ägnar sig åt våldtäkter. Vårt bästa ledarskapstips: ta inte rygg på någon med mindre hjärna än du själv.

■Politikernas uttåg

I helgen står kampen mellan två litterära giganter. MP-språkröret Peter Eriksson och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) släpper varsin bok. Eriksson skriver att mat ska vara god, Littorin citerar ur ”Profeten”: ”Arbete är kärlek synliggjord”. Det sägs att elefanter som vet att de ska dö lämnar sin flock. Politiker som anar att karriären nått vägs ände skriver en bok.

■Rena rama Obama

Liberal- demokraternas Nick Clegg, 43, blev plötsligt Storbritanniens mest populära politiker. Nu kallas han britternas svar på Obama. Svenska partier tävlar om att headhunta experter på sociala medier – för det gjorde ju Obama. Sannerligen, det är snart lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en normalbegåvad kommunpolitiker att slippa jämföras med den fria världens ledare.

■Förbifart sossarna

Till sist landade surdegen Förbifart Stockholm jäsbubblande på oppositionens förhandlingsbord. Sahlin provade ett (S)tort ”ja”, Wetterstrand och Ohly ett unisont ”nej”. Svettigt. Tills någon kläckte det: ”All löste sig så fint med trängselskatten – vi låter folket rösta!” Andra rödgröna folkomröstningar att vänta: livets mening, teodicéproblemet och om det är okej med vita skor före vårdagjämningen.

■Ur askan i elden

Askmolnet från Island gjorde himlen till storpolitisk hetluft. Och hittills ser flygjätt­arna ut att gå segrande ur muskelmätningen med Europas regeringar. Först testflög de plan, hävdade att riskbedömningen var fel­aktig och fick rätt. Nu får de troligtvis statligt stöd för att täcka sina miljardförluster. Vi är helt enkelt för beroende av flyget för att politikerna ska kunna säga: Far och flyg!

■ Bröllopsbekymmer

Kungahuset har den här veckan utvecklats likt en diskussionstråd på Bröllopstorget. ”Ska jag låta min pappa lämna över mig?” Sign Brud i juni. ”Jag misstänker att min sambo har vänstrat, ska jag bryta förlovningen?” Sign Villrådig. Prinsessan Madeleine har hanterat veckans turbulens på ett vis som lätt går att känna igen sig i. Fikat med kompisar och ägnat sig åt inredning. Klokt.

Publicerad: