ÅSIKT

Låt inte Komvux få förstöra min framtid

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Amanda Runsiö, 20, om högskolans tuffa antagningsregler

Foto: SCANPIX
Drömmen om att plugga i Uppsala gick i kras på grund av en mattekurs på komvux.

Lurad. Ja snarare grundlurad. Det är så jag känner mig. Lurad av regeringen. Lurad av skolan. Lurad på framtiden.

I månadsskiftet skulle jag påbörja Politices kandidatprogram vid Uppsala universitet, en femårig utbildning med inriktning mot statskunskap, nationalekonomi och internationella relationer. Så var det i alla fall tänkt. Men de nya reglerna i antagningssystemet, som regeringen infört, lägger krokben för mina drömmar. Såväl regeringen som oppositionen har lovat att ändra delar av antagningsreglerna. Oppositionen är kritisk, både till att utländska studenter får svårare att komma in och till att studenter med betyg äldre än sju år stängs ute från mer än 100 utbildningar. Men det finns fler drabbade. Vi är runt 300 000 ungdomar, som nu tvingas konkurrera om några få utbildningsplatser eftersom reglerna gjordes om utan att vi fick information om det.

Det som vi 300?000 har gemensamt är att vi kompletterat med en eller flera kurser på komvux. Detta var helt okej fram till 2008 men i dag diskvalificerar det oss i praktiken.

Jag var extremt ambitiös på gymnasiets samhällsprogram men jag valde bort att läsa mer matte än vad som behövdes på samhällsprogrammet. År 2008 tog jag studenten med 19,6 i snitt, nästan bara MVG. Efter att ha rest och jobbat utomlands insåg jag förra året att det var Politices kandidatprogram som jag ville läsa­. Ett krav för att komma in är att man har betyg i Matte C, som gymnasiekursen heter. Jag kompletterade därför på komvux samtidigt som jag jobbade. Därmed beseglades mitt öde.

Det finns ingen chans för dig att komma in i år sa den ansvarige på Politices kandidatprogram

i Uppsala, till mig i förra veckan. När andra börjar sin utbildning får jag nöja mig med att läsa enstaka kurser på universitetet eller att fortsätta jobba.

Och det finns ingenting som säger att mina chanser blir större nästa höst. Genom att komplettera mina betyg på komvux hamnade jag i en mindre prioriterad grupp sökande. På Pol. kandprogrammet i Uppsala tar man i höst in 145 elever. Av dessa kommer ynka åtta personer från andra urvalsgruppen, alltså gruppen som kompletterat ett eller flera betyg från komvux.

Mitt problem är att ingen berättade att all komplettering skulle omöjliggöras. Varför vill regeringen straffa oss som råkade välja fel, om än så lite som att inte läsa en mattekurs?

Jag kräver ett löfte från regeringen och från oppositionen att riva upp hela antagningssystemet till universitet och högskolor redan från nästa höst. Det system som nu är i bruk var inte känt av oss men drabbar oss och vår framtid.

Mina drömmar om att få börja plugga i höst är krossade. Krossa inte drömmen för alltid. Snälla.

Amanda Runsiö

ARTIKELN HANDLAR OM