Tänk om det var män som blev våldtagna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-13

Debattören: Tjejer vet att varje kille är en potentiell våldtäktsman

Hur tryggt skulle kännsa som kille att gå ut om du ständigt blev utsatt för sexuella påhopp? (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Våldtäkt, sexuellt utnyttjande och tafsande. Som kille är det svårt att riktigt förstå vad tjejer går igenom. Ändå blev nära 35 män våldtagna första halvåret 2009, enligt Brottsförebyggande rådet.

Det kanske är dags att vi känner på hur det är att vara i tjejernas kläder.

”Han var berusad”, ”han bad om det”, ”killen hade så tajta byxor att hans avsikter med tjejen inte gick att ta fel på”.

Vad skulle hända om även killars uppsåt, klädsel och leverne togs upp i rätten? Om killars tidigare sexuella erfarenheter lades upp på bordet? När blev han av med oskulden? Vad killen hade på sig kan vara viktigt för att säkra DNA-spår.

Hur skulle det kännas om en tjej kom fram och klämde hårt om pungen ute på krogen – för att det var så frestande. Eller klappade till på rumporna – för att det var så lockande. Eller att under nedlåtande blick bli kallad för torsk. ”Hej, du får skylla dig själv.”

Skulle man då känna sig lika säker på krogen en fredagkväll?

Nej, jag tror inte det. Som kille vet jag hur ont det gör om någon klämmer hårt om pungen.

Samtidigt vet tjejer att varje kille är en potentiell våldtäktsman, i tjejernas handväskor kan finnas pepparsprej eller annat till försvar. Möjligen börjar tjejer att knäppa sina blusar, ha längre kjolar på sig för att minska killarnas trånande blickar. Det får tjejer att tänka ”vad vill nu den jäveln?” när en kille kommer fram för att prata.

Tänk då vad som skulle hända om tjejer, i grupp eller ensamma, skulle börja våldta män. Ingen man skulle kunna säga att han har blivit våldtagen, för så fort han har fått upp den är det kört.

När en kille vid rättegången sedan hävdar att han blivit våldtagen, skulle kvinnan eller kvinnorna mena att det var frivilligt. Du var utmanande klädd i dina tajta jeans och i din uppknäppta skjorta. Våga inte säga något annat. Du bad om det! Du skulle inte duschat direkt efter. Nu försvann alla bevis.

Mikael Rudolfsson

Journaliststudent vid JMG i Göteborg