Debatt

Han pratar med hjärta – men det syns inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar Reinfeldts öppningstal i riksdagen:

Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap: ”Fler vägar ska öppnas för ungdomars vägar till jobb”, ”Den tidigare passiviteten har ersatts med aktiv handling”och ”Den som är sjuk och inte kan arbeta ska få stöd”.

Helhetsintryck: Sakligt och informativt. Reinfeldt har fått en lapp som han har i uppgift att läsa upp, och han läser. Så mycket mer intryck än att läsa gör han inte. ”Sjuksköterskan och polisen” sa statsministern – ett grepp som skapar närhet till folket genom att inte bara säga ”jobb” utan också nämna exempel på jobb som många känner igen och ser i vardagen. Orden i sig skapar patos, men bristen på ögonkontakt gör att det inte riktigt infinner sig.

Kroppsspråk: Obefintligt eftersom han läser innantill. Men eftersom han har en informativ roll i dag gör det inte så mycket. Han är inte där för att övertyga, han är där för att informera.

Återkommande ord: Sverige, ansvar, riskerar, jobb, utveckla, måste.

Argumentation: Snygg polemik i ”Det finns så markanta klyftor mellan dem som har jobb och dem som är utan”. Han sätter inte offerkoftan på de arbetslösa. Han konstaterar kort att det finns de som har jobb och de som är utan – där skapas klyftorna. Samtidigt utesluter han inte de som inte kan jobba då han markerar att "De som är sjuka och inte kan jobba ska få bidrag”.

Bevingade ord: ”Vi har inte råd att säga nej till arbete”, ”Sverige ska vara ett land där det lönar sig att arbeta.” och ”I korsningen mellan arbetsslitet och drömmar så har Sverige växt fram”.

Retoriska giftpilar: ”Den tidigare passiviteten har ersatts med aktiv handling”.

Fallgropar: Reinfeldt har en informativ roll i dag. Vid tillfällen blev dock innehållet känslosamt, men utan ögonkontakt är det svårt att skapa känslor hos åhörarna. Återigen visar Reinfeldt att han leder landet med hjärna, med orden visar han hjärta, men inte så mycket i den ordlösa retoriken, som trots allt är en stor del i kommunikationen.

Elaine Bergqvist

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt