Debatt

Vi ser hedersvåldet och tar det på allvar

Replik från Fi:s partiledare om våld i hederns namn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi har olika förslag – men att ta det som intäkt för att Feministiskt initiativ relativiserar eller blundar för våld i namn av heder är djupt osakligt, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi.
Vi har olika förslag – men att ta det som intäkt för att Feministiskt initiativ relativiserar eller blundar för våld i namn av heder är djupt osakligt, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi.

DEBATT

REPLIK. Samma dag som Feministiskt initiativs extrakongress avslutats för snart två veckor sedan intervjuades Gita Nabavi i SVT:s ”Agenda”. Innan intervjun fanns ett inslag där en moderat politiker påstod att Fi i Stockholm varit passiva i frågan om hedersrelaterat våld.

Eftersom det är ett felaktigt påstående som enkelt kan motbevisas genom att nämna några av de många konkreta åtgärder som den rödgrönsrosa majoriteten genomfört, förstår vi att Fi-politiker i Stockholm blev besvikna.

Mot bakgrund av att det finns spridda missuppfattningar om Feministiskt initiativ i denna fråga vill vi vara tydliga.

Allt våld är inte samma. Kunskap om variationer och särskilda insatser behövs för dess olika uttryck. Som Fi i Stockholm vet har partiet på nationell nivå sedan många år förslag mot barnäktenskap och hedersrelaterat våld som i många fall är mer långtgående än något annat partis.

I vår statsbudget finns finansierade satsningar som överskrider andra partiers, till exempel föreslår vi en specialenhet mot barn- och tvångsäktenskap, med förebild från Norge och Storbritannien.

För fridskränkningsbrotten (som avser upprepade kränkningar) har vi aviserat att vi vill ha straffskärpning, samt utvidga kriterierna för dessa brott, för att bättre möta kollektivt utövat våld från släktingar och andra närstående.

Här lutar vi oss mot några av Sveriges mest etablerade organisationer på området, Terrafem och Systerjouren Somaya, samt vissa jurister och forskare.

Fi Stockholm ansluter sig här i stället till Liberalerna och andra som vill ha en särskild brottsrubricering vid hedersmotiv.

De olika förslagen i denna juridiska detalj ska naturligtvis diskuteras. Men att ta det som intäkt för att Feministiskt initiativ relativiserar eller blundar för våld i namn av heder är djupt osakligt.

Vi tar våld i hederns namn på största allvar och har en välutvecklad och kraftfull politik mot detta. Både på nationell och kommunal nivå.


Gita Nabavi, partiledare
Gudrun Schyman, partiledare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Vår nya partiledare har fel om hedersvåldet

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Gita Nabavi

Feministiskt initiativ

Gudrun Schyman