Tack Björklund – du är i alla fall ärlig om EU

Replik om att Sverige ska införa euron senast 2022

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Det är sällan det återkommer en så stor blandning av hederlighet och opålitlighet som när Liberalerna diskuterar EU. I en debattartikel nyligen publicerad i Aftonbladet presenterade Jan Björklund ”Agenda 2022”.

En agenda som går ut på att Sverige ska fördjupa EU-samarbetet samt, senast år 2022, införa euron.

Tydligheten gällande avsikter bör välkomnas. Den vanligaste linjen i riksdagen är annars att mumla garderande om ”reformbehov”. Vilket i praktiken också alltid resulterat i ännu mera EU. Smygvägen.

Opålitligheten består i Björklunds tillrättalagda – rentav magstarka – problembeskrivning.

Att Europa skakar politiskt beror inte minst på att EU-samarbetet expanderat långt utöver det demokratiska mandatet; EU:s överexpansion har alltid varit mumma för missnöjespartierna.

Som alla EU-federalister försöker Björklund exploatera den självgenererade oredan genom att påstå att bara ytterligare fördjupning kan stabilisera läget.

Vidare beskriver Björklund problemen knutna till europrojektet som födslovåndor.

Detta trots att Grekland, Italien och Spanien – som på grund av kraftigt övervärderad valuta inte kan konkurrera med tysk exportindustri – lever med en ungdomsarbetslöshet runt 40 procent.

Greklands statsskuld, 180 procent av BNP, är högre än någonsin. Samt tre gånger högre än det Maastrichtkriterium som förut påstods vara ”heligt”. Det italienska banksystemet är överbelånat till bristningsgränsen. Tills vidare håller internationella långivare det hela flytande men bara för att Bryssels politiker och byråkrater transfererat återbetalningsrisken till Europas skattebetalare.

Samma politiker och byråkrater som står i spetsen för de ”banksamarbeten” som Björklund nu rekommenderar även för Sverige. Europrojektet, som alltid varit ett politiskt hybrisprojekt, är en tickande bomb.

Björklund förtjänar heder för försöket att lyfta EU-debatten. Hittills duckar övriga partier, av taktiska skäl, trots att ingen fråga är viktigare för Sveriges framtid. Agenda 2022 är däremot bara en reflex av intressefabulerandet i Bryssel.

Vilket i sin tur återspeglar hur farligt verklighetsfrånvänt det typiskt blir när mycket makt samlas på ett ställe.

Samarbeta internationellt bör vi göra men det finns betydligt mer konstruktiva sätt än genom det alltmer fiaskoartade EU-experimentet.


Mark Brolin, omvärldsstrateg och författare, aktuell med boken ”Sveriges Roll i det Nya Europa: 17 Skäl till Svexit och Internationell Nystart”
Jan-Erik Gustafsson, ordförande i Folkrörelsen Nej till EU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN