Jonas Sjöstedt, du missar poängen

Replik från Love Frisell om de planerade skattesänkningarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt missar poängen och attackerar istället en skattesänkning för sådana som marxister skulle benämna som arbetare.

DEBATT

REPLIK. Jonas Sjöstedt anklagar statsminister Stefan Löfven för att gå de rikas ärenden med hänvisning till Oxfams nya rapport. Rapporten räknar endast på nettotillgångar vilket slutar i absurda resultat som att min färdigt utbildade syster är fattigare än en subsaharisk bonde. Framförallt är Sjöstedts kritik populism. Det är inte ett tiotal vd:ar som skatten sänks för, utan för arbetare.

I marxismen finns det två klasser: arbetarklassen och borgarklassen. Arbetarklassen säljer sitt arbete till borgarklassen och får betalt i lön. Mervärdet som skapas av arbetet tar borgarna och stoppar ner i sina egna plånböcker. Det samlade mervärdet ett företag producerar kallas vinst och inkomsterna från vinst kallas kapitalinkomster.

Rapporten som Sjöstedt refererar till föreslår höjd skatt på kapitalinkomster, inte lön. Han missar poängen och attackerar istället en skattesänkning för sådana som marxister skulle benämna som arbetare.

Lägg till studieskulder och lönen är inte särskilt hög längre

Inte heller är det sant att regeringen sänker skatten för dem rikaste. Enligt SCB är cirka 5 miljoner människor i Sverige sysselsatta, varav 500 000 betalar värnskatt. Skatten är på 5 procent av årsinkomster över 662 300 kronor, mindre än vad en läkare, jurist eller fysiker tjänar. Gemensamt med detta yrken är att de kräver långa utbildningar. Lägg till studieskulder och lönen är inte särskilt hög längre.

Skämtsamt kan man kalla värnskatten för en straffskatt på högre utbildning som drabbar 10 procent av vår arbetskår, inte några få kostymklädda, cigarrökande kapitalister.


Love Frisell, debattör och medlem i Liberala ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Löfven skräddarsyr politiken för de rika

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Höj de rikas skatt och sänk för vanligt folk

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven

Skattepolitik