Debatt

Min islam är kapad av hat och barbarism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Hoten kommer inifrån – och vi måste reagera

Muslimska teologer världen över bär hela skulden för detta vansinne som smutskastar min islam, skriver Ziyad Ayach, styrelseledamot i Sveriges imamråd.

Foto: Foto: PRIVAT

DEBATT. Jag längtar efter när den sanna tron inte vara att kriga, förslava och mörda utan innebar att uträtta sina böner tillsammans med sina grannar, skänka allmosor och vara god mot medmänniskor. Jag längtar efter tron som min mamma uppfostrade mig till.

Min och min mors islam har i dag kapats av budbärare av hat och våld. Halshuggningar och att bränna levande människor – min islam är inte några fragmenterade verser som böjs efter eget behag.

På väg ut med det heta soppfatet till grannen möter jag en jämnårig med ångande färskt bröd i famnen på väg till en annan granne. "Ramadan karim, må Allah acceptera din fasta", hojtar jag, detsamma svarar han.

"Det här ska ni ha, hälsar mamma. Det är grönsaksgryta med ris", hör jag någon skrika i mitt öra. Jag vänder mig och svarar "tack men du får lämna det själv, jag ska till grannen med det här fatet".

Ack vad jag saknar tiden då gemenskap och goda gärningar var naturliga delar av vardagen. Uppskattning och erkännande var bagateller och det självklara var att tänka på sin nästa, inte på statusuppdateringen på sociala medier.

I dag känner jag inte igen min religion. Inom loppet av 40 år har enstaka individer lyckats vända upp och ner på min islam. Det skrämmande är att det inte har varit svårt. Det som krävdes var en vältalig skäggig typ som hade retorisk förmåga och som lärde sig de heliga texterna utantill samt en religiös elit som vägrade att omvärdera sina uttolkningar av urkunderna.

Jag längtar efter när den sanna tron inte vara att kriga, förslava och mörda utan innebar att uträtta sina böner tillsammans med sina grannar, skänka allmosor och vara god mot sina medmänniskor. Jag längtar efter tron som min mamma uppfostrade mig till. Jag längtar efter att lika säkert kunna likställa min tro med medmänsklighet, social rättvisa, villkorslös kärlek och osjälvisk livsföring. Min och min mors islam har i dag kidnappats av en människofientlig avkomma, av hat, våld och barbarism som saknar motstycke.

Muslimska teologer världen över bär hela skulden för detta vansinne som smutskastar min islam. I de största moskéerna världen över hör man hur vältaliga predikanter lösrycker diverse Koran-verser ur sitt sammanhang med syfte att sprida aggression och hat samt tysta ner alla reformistiska försök.

Min islam är inte några fragmenterade verser som böjs efter eget behag för att nära hatideologier.

Jag vill härmed rikta ett budskap till muslimska instanser här i Sverige. Ni har frivilligt tagit på er rollen att axla den muslimska angelägenheten i det här landet, gör det klokt. Rikta era ansträngningar rätt och slösas inte energin på att dementera, fördöma och attackera individer eller instanser som försöker att smutskasta islam.

Samla i stället krafterna och bekämpa intern extremism som har lyckats så hat och osämja bland våra ungdomar. I dag står islam inför de allvarligaste utmaningarna genom tiderna. Hoten kommer inte från imperialism eller kolonialism, inte heller från rasister och islamofober. De verkliga hoten kommer inifrån, från den religiösa eliten som gav sig ensamrätt att tolka de heliga texterna. Islam måste frigöras från deras hjärngrepp och släppas fri. En holistisk läsning som främjar samförstånd, samlevnad och globala värderingar bör premieras.

Låt inte ideologier som bygger sina argument på lösa fragment sätta upp spelreglerna. Ge plats åt det sunda förnuftet och låt inte förbittring och agg få fäste i min islam.

Ziyad Ayach

Styrelseledamot i Sveriges imamråd

Publisert: