Socker är värre än andra kalorier

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Ann Fernholm om socker och hälsa

Återigen refererar Swedish Nutrition Foundation enbart till ett energiöverskott som en orsak till fetma och typ 2-diabetes. De vill återigen göra socker till kalorier bland alla andra, precis som de gör i sin rapport.

Men forskning talar tydligt mot detta. När överviktiga personer fick dricka en liter läsk per dag ökade mängden fett i deras lever och muskler, och den farliga bukfetman blev värre. En kontrollgrupp, som fick dricka exakt samma mängd kalorier i form av mellanmjölk, fick ingen som helst effekt på mängden farligt fett i kroppen.

Studien från 2012 är en av få där sockrets effekter direkt utreds på människa. Resultaten bekräftar vad forskare redan har misstänkt genom biokemiska kartläggningar av celler och genom djurstudier: att sockerarten fruktos i det vita sockret har effekter på kroppen som inga andra kalorier har.

Att ett av tio barn har misstänkt fettlever i sockrets Mekka USA är alltså sannolikt ingen slump. Ändå väljer SNF:s att inte lyfta de ökande problemen med farlig fettlever i sin rapport. Flera av SNF:s medlemsföretag säljer livsmedel där 40-100 procent av alla kalorier kommer från tillsatt socker – doser som tydligt ger fettlever i djurförsök.

Vill organisationen ha trovärdighet krävs att den vågar ta i alla frågor, även de som ruckar på fundamentet för flera av medlemsföretagen. Det är djupt problematiskt att universitetsforskare, som för skattemedel ska förebygga fetma och typ 2-diabetes, via SNF är insyltade med sockerindustrin. Det talar mot forskningens oberoende.

I minst 40 år har vi skyllt fetmaepidemin på kalorierna, men under denna tid har det bara blivit värre. Istället för att köra på i samma gamla hjulspår behöver vi lyfta blicken och ifrågasätta rådande teorier.

Ann Fernholm

Vetenskapsjournalist, fil. dr. i molekylär bioteknik.

Har skrivit boken ”Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN