Debatt

Dags att sluta yra om Grekland, Hökmark

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Malin Björk (V): Skuldavskrivningar inte privatiseringar och slopad arbetsrätt är Greklands räddning

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet
Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet

När Gunnar Hökmark (M) förra veckan ställde sig upp, pekade med hela handen och skällde ut en av EU:s premiärministrar var det pinsamt. När han på återkommande frågor om hans syskonparti Neo Democtratias enorma ansvar för Greklands situation inte svarar är det bekymmersamt och när han anklagar en regering som inte suttit i 6 månader för att ha förstört ett helt land blir det tragiskt.

Sanningen är att Röda korset och organisationer som är vana vid att hjälpa länder i krig och svält, är de som nu upprätthåller miljoner grekers tillgång till mat och livsviktiga mediciner. På grekiska öar sitter flyktingar i nöd och Grekland kan inte anställa en enda person att hjälpa till. EU:s ”stödprogram” har ökat skulden, skapat massarbetslöshet och självmorden har skjutit i höjden. Det var inte vanliga greker som levde över sina tillgångar utan de regeringar Hökmark och EU vill tillsätta igen. Och det man kallar ”omstruktureringar” är utförsäljning, privatisering, och upphävande av arbetsrätten.

Två rapporter har läckt från IMF. Den första visar att det som behövs för att få Grekland på fötter är skuldavskrivningar och 20 års uppehåll på avbetalningar på lånen. Den andra dömer helt ut det program som Hökmark nu prisar. Det är dags att sluta yra och lyssna på ekonomer och experter.

Det är också dags att EU:s konservativa partier står upp för demokratin istället för att kräva att den sätts ur spel. Med sina alltmer auktoritära tongångar spelar de nämligen den extrema, nationalistiska flanken i händerna.

Malin Björk, Europaparlamentariker (V)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i Grekland

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Grekland