ÅSIKT

Federleys ”förbättringar” spelar ingen roll för FRA

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Peter Sunde: För mig är sakfrågor viktigare än karriären

SLUTREPLIK Fredrik Federleys svar på min historiska syn på FRA verkar inte skilja sig jättemycket från min. Hans kritik mot min debattartikel är snarare av modellen att han inte vill skämmas över sina insatser.
Federley blev rikskänd då han gråtandes ändrade ståndpunkt efter att ha grillats av sina partikollegor och av regeringen. Att han precis innan fått enormt mycket stöd från sina väljare för att han var på deras sida måste ha varit enormt jobbigt när han fick byta åsikt. Själv kallar han det att “skada sin karriär genom att ställa hårda krav på regeringen”. Det uttalandet gör mig faktiskt rädd; något gick snett när en svensk topp-politiker tänker på sin karriär istället för de sakfrågorna han blivit invald för att driva.
Jag oroar mig också över ett par andra saker i hans replik. Det faktum att han tror att han fått igenom ändringar i FRA-lagen som faktiskt spelar roll är det värsta. Han vet mycket väl att de var ihåliga och att andra lagändringar gjorts så att dessa “förbättringarna” inte spelar någon roll. Eller att han inte kommenterar det obehagliga i att USA tryckt på så mycket för att driva igenom lagen samt att regeringen inte berättade om detta.
Dessutom så försöker han dribbla bort min analys med att jag har en viss agenda och letar egen makt. Visst, jag ställer upp i EU-parlamentsvalet, precis som Fredrik Federley. Fast jag gör det i Finland. Min agenda i den här frågan är där precis som överallt annars i världen: jag vill ha ett samhälle fritt från övervakning, där våra privatliv, våra tankar och vår tillgång till information är skyddade från stat och företag. Precis den agendan jag aktivt jobbat med i över 10 år, helt öppet och ofta i stark motvind. Men aldrig har jag ändrat åsikt eller kammat någon medhårs.
Hade jag skrivit debattartikeln för att få röster så hade den hamnat i det landet där jag ställer till val. Fast för mig är sakfrågorna viktigare än min privata framgång: jag gör hellre gott än karriär. Kanske något Federley bör tänka på innan han gråter i talarstolen igen.

Peter Sunde Kolmisoppi