Debatt

Varför lyssnar LO mer på Löfven än på sina medlemmar?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jessica Polfjärd (M) skriver brev till LO:s Karl-Petter Thorwaldsson

Polfjärd.

Hej Karl-Petter,

I dag rapporteras det att LO bidragit med 70 miljoner kronor de senaste fem åren till Socialdemokraternas kassa. Men jag noterar också att ni fortsätter att tappa medlemmar. Kan det finnas ett samband mellan det och ert oavkortade stöd till Socialdemokraterna, trots att bara hälften av LO:s medlemmar röstade på partiet i det senaste riksdagsvalet?

Dina arbetsgivare, LO-medlemmarna, har ju faktiskt märkt att de fått mer kvar i plånboken av den förda allianspolitiken. Jobbskatteavdragen har gett breda löntagargrupper motsvarande en månadslön mer i plånboken per år. Exempelvis undersköterskor i Kommunal och metallarbetare från ditt och Stefan Löfvens gamla förbund. Brevbärare, elektriker och bilmekaniker – listan kan göras lång.

LO:s medlemmar, varav 750 000 inte röstar på Socialdemokraterna, betalar trots att de inte kan känna igen sig i den politik S vill driva, en betydande del av partiets valrörelse. En valrörelse som avser mynna ut i att det ska bli dyrare att anställa ungdomar, att Rut-avdraget ska begränsas och att restaurangmomsen ska fördubblas i en bransch där många unga och utrikes födda tar första steget in på arbetsmarknaden.

Hur gynnar dessa reformer LO:s medlemmar? Vad tycker målare och byggarbetare om begränsningar av Rot-avdragen? Vad tycker transport- och handelsarbetare om höjda lastbilsskatter som Socialdemokraternas föreslår? Vad tycker restauranganställda om en fördubblad restaurangmoms som skulle äventyra deras jobb? Vad Hotell- och restaurangfacket tycker om fördubblad restaurangmoms vet vi ju – de är på Alliansregeringens linje. Varför lyssnar du inte på dina medlemmar utan fortsätter prompt försvara Socialdemokraternas politik?

Jag har svårt att förstå detta då du liksom jag är i en förtroendebransch. Som Transports ordförande Lars Lindgren uttrycker: ”Det är en anständighetsfråga gentemot medlemsgruppen att man inte skänker pengar direkt till ett parti”.

I dag när LO håller valkickoff på Clarion Hotel i Stockholm vill jag därför i och med detta brev fråga dig; varför fortsätter du att backa en politik som inte gynnar dina medlemmar? Varför lyssnar du mer på Stefan Löfven än på dina medlemmar?

Med vänlig hälsning

Jessica Polfjärd (M),

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik