ÅSIKT

De inser inte att de skapar ett rättsosäkert monster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson om den franska lagen mot fildelning

Så har den franska Hadopi-lagen gått igenom ännu en gång. Hadopi skall på svenska utläsas Högsta myndigheten för spridning av verk samt interneträttsligt skydd. Det är en lag som i korta drag går ut på att personer som misstänks fildela upphovsrättsskyddat material får två varningar och därefter döms till böter eller fängelse. Speciellt för den här lagen är också att den ger möjlighet att stänga av människor från internet.

Sist lagförslaget drevs igenom opponerade sig franska Författningsdomstolen. De tyckte inte att det var så bra med en lag som innebar att människor dömdes helt utan rättegång, och den version av Hadopi som nu har gått igenom har därför omarbetats så att misstänkta fildelare skall komma att dömas i domstol. Fast i praktiken innebär det att fallen behandlas av en ensam domare och utan att de som står anklagade får en chans försvara sig.

Och det är bara grädden på det svarta sorgemoset. I Hadopi-lagens Frankrike kommer vem som helst att kunna dömas för fildelningsbrott. Urskiljningen är klumpig och bevisföringen svag: Skyldiga är alla de vars ip-nummer kan kopplas samman med fildelning av upphovsrättsskyddat material. Ip-numret är inte personligt utan mer att betrakta som datorns adress. Därför är det ju inte alls säkert att personen som äger datorn är den som har fildelat olagligt, den som begått brottet behöver inte ens ha använt själva datorn – att stjäla ip-nummer är inte särskilt svårt. Men Hadopi råder bot på detta genom sonika göra det kriminellt också att bli bestulen på sitt ip-nummer. Enligt den nya lagen gör man sig då skyldig till négligence caracterisée – särskild underlåtenhet – och kan dömas för medhjälp till olaga fildelning.

"Men", påpekar Hadopi-vännerna tjänstvilligt, "det går faktiskt att helt undvika de här tråkigheterna. Det är bara att visa sitt goda uppsåt genom att installera ett statligt spionprogram som kan hålla koll på datorn!". Ja, de säger faktiskt så. På fullaste allvar. Det är ju som att säga åt folk att om ni inte vill bli misstänkta för terrorism så skall ni låta myndigheterna limma dit en liten videokamera i pannan på er så att de kan följa er i ert dagliga liv.

Jag tror att lagar som Hadopi beror på två saker. Ett: Att politikerna inte förstår sig på teknik och därför inte inser vilka rättosäkra monster de är med och skapar. Och två: Att de inte förstår hur stor del av människors liv som internet faktiskt är. Utvecklingen har gått i rasande takt de senaste tio åren. Allt är internetiserat och att bli avstängd från nätet skulle redan nu vara handikappande och besvärligt - inom bara några år kommer det att vara en regelrätt katastrof som helt isolerar människor från samhället.

Vi pratar om brott mot upphovsrätten här. Var är proportionerna?

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

avLisa Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM