Debatt

Det är nog Eliasson, jag kräver en ursäkt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Polisen felprioriterar – det som nu sker är inte värdigt ett land som Sverige

Nu får det vara nog. Det som drabbat Anders Ström och som sker runt omkring i vårt samhälle just nu är inte värdigt ett land som Sverige. Jag kräver en ursäkt från rikspolischefen, skriver Henrik Thunes (M). (Bilderna från platsen är tagna av arrendatorn.)

Nu får det vara nog. Det som drabbat Anders Ström och som sker runt omkring i vårt samhälle just nu är inte värdigt ett land som Sverige. Jag kräver en ursäkt från rikspolischefen, skriver Henrik Thunes (M). (Bilderna från platsen är tagna av arrendatorn.)

DEBATT. Tänk dig att se det du slitit och arbetat så hårt för att bygga upp förstöras. Att känna rädsla för att dina djur och annan egendom ska stjälas och skadas.

Tänk dig dessutom att tvingas stå maktlös vid sidan om och se på utan att kunna göra något, medan den ordningsmakt du ska kunna lita på står upp för dina rättigheter och som du vädjar till om hjälp underlåter att ingripa.

Jag vet att beskrivningen låter som en händelse tagen från ett annat land, på en plats där laglösheten fått fritt spelrum. Det sistnämnda är tyvärr korrekt, men det skedde alldeles nyligen här i Sverige, hos bonden Anders Ström i Sollentuna, på den gård han arrenderar av kommunen.

Ett hundratal personer, de flesta gästarbetare från Irland, slog sig ned med sina husvagnar och ockuperade olagligen marken i naturreservatet där gården och fornlämningar ligger för att vandalisera, festa och hota.

Anders fick inte ens hjälp när de gav sig på hans djur. Han tvingades se hur lammen jagades och stressades när besökarna försökte stjäla dem.

Hästarna som är vana vid att behandlas väl, blev infångade och tjuvridna som en del av festunderhållningen. Detta kan innebära stort lidande som påverkar hästens tillit till människor lång tid framöver.

Först efter tre dagar kom polisen till gården och avhyste besökarna. Ett av skälen till att det tagit så lång tid, förklarade man, var att mycket resurser gick åt till att bevaka Eurovisionen i Stockholm.

I en intervju berättar Anders uppgivet att om han får ett nytt besök räknar han med att få stå ensam utan stöd från polisen.

En av grunderna i ett tryggt samhälle som håller ihop är ett rättsväsende som agerar mot brottslighet och kränkningar av varje enskild invånares integritet och egendom. Det som hände på Anders gård, där polisen svek honom, visar att vi har en lång väg att gå innan vi nått dit.

Det som hänt Anders är ett enskilt fall men inte unikt, vi har sett fler exempel då polisen underlåtit att ingripa, ett sådant är upploppet i tunnelbanan efter matchen mellan Hammarby och AIK i höstas.

Jag kräver därför, rikspolischef Dan Eliasson, att du erkänner polisens felprioriteringar och ber om ursäkt till Anders Ström för vad han utsatts för.

Det är förkastligt att det svenska rättsväsendet svikit honom på detta sätt, att det inte stått på hans sida när han var som mest utsatt.

Det är orimligt att det ska krävas tre dagar innan ni kan prioritera fram resurser för att genomföra en vräkning. Att det dessutom ekonomiskt drabbar såväl Anders personligen, som övriga Sollentunabor, vilka tvingas bekosta städningen, gör det hela ännu värre.

Jag vill tydliggöra att min kritik inte riktar sig mot poliserna ute i fält, jag är övertygad om att de gör sitt bästa trots brist på ledarskap.

Det är hög tid att börja visa ledarskap nu Dan Eliasson, det har redan gått för långt.

Det är hög tid att du tar ansvar och inrättar åtgärder så att det som drabbade Anders inte ska hända igen.

För det första måste polisen börja ställa krav på att arrangörer tar ett större eget ansvar för att upprätthålla ordningen i samband med sina arrangemang.

För det andra måste ni fördela resurser mellan polisdistrikten så att ni alltid, oavsett situation, kan upprätthålla den lag och ordning som ni är skyldiga medborgarna. 

Nu får det vara nog. Det som drabbat Anders Ström och som sker runt omkring i vårt samhälle just nu är inte värdigt ett land som Sverige.

Alla i vårt land ska kunna ha tilltro till rättssystemet och känna sig trygga, överallt och hela tiden.

Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande (M), Sollentuna

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt