Debatt

Du bortser från brister i narkotikapolitiken

Replik från Johan Svensson om vård av missbrukare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är hög tid att Narkotikapolitiskt center erkänner problemen med den narkotikapolitik de förespråkar. Det är dags att i stället helt stryka ringa narkotikastraff, skriver Johan Svensson från föreningen Tryggare ruspolitik.
Det är hög tid att Narkotikapolitiskt center erkänner problemen med den narkotikapolitik de förespråkar. Det är dags att i stället helt stryka ringa narkotikastraff, skriver Johan Svensson från föreningen Tryggare ruspolitik.

DEBATT

REPLIK. Det är med glädje jag läser Peter Moilanens rekommendationer kring en mer effektiv vårdkedja, upprepade behandlingsförsök, ett icke stigmatiserande bemötande från vården samt ett utbyggt förebyggande arbete.

Alla är åtgärder även jag hoppas kommer minska narkotikarelaterad dödlighet.

Förslagen är nödvändiga för att vända den negativa trend jag sett i årtionden. Sedan konsumtionsförbudet 1988 har antalet drogbrukare samt nya rusmedel ökat drastiskt i Sverige.

Men det finns mörka moln även hos denna vackra horisont. Vägen till en “human” narkotikapolitik är ännu lång, och förslagen från Narkotikapolitiskt center, NPC, färgas ännu av det pågående samarbete de har med radikala och ofta vetenskapsföraktande lobbyorganisationer som RNS, SNPF samt lobbynätverket ECAD.

Detta framkommer tydligt i Peters liknelse med upprepade behandlingsinsatser hos de som drabbats av cancer:

Dessa, till skillnad från drogbrukare med beroendeproblematik, lider ju inte av en sjukdom som samtidigt kriminaliserar dem. Vilka positiva effekter vi uppnår genom att fortsätta kriminalisera den ena patientgruppen framgår ej.

Enligt relevant forskning är det en liten del drogbrukare som kommer vara i behov av beroendevård. Så vad händer med den majoritet som inte har ett beroende?

Peter vet att modern forskning ej stödjer argumentet att straff och förbud skulle minska förekomsten av problematisk drogbruk, men väljer av oklara skäl att bortse från det.

Det är även oroande hur NPC motsätter sig en utvärdering gällande avkriminaliseringen av eget bruk av narkotika.

I skrivande stund rekommenderas denna utvärdering av ett enigt socialutskott, Folkhälsomyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt svenska experter.

Nya rapporter från Norge och Finland rekommenderade båda två en avkriminalisering, då eventuella nackdelar vägs upp av de positiva effekter det inneburit för folkhälsan.

Det är hög tid att NPC erkänner problemen med den narkotikapolitik de förespråkar. Det är dags att i stället helt stryka ringa narkotikabrott.


Johan Svensson, ledamot föreningen Tryggare ruspolitik


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Narkotikapolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Därför ska vi lita på en knarkare

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikapolitik

Narkotika

Narkotikapolitiskt Center

Folkhälsomyndigheten