En walk over är det sista EU behöver, Tobé

Slutreplik från Abir Al-Sahlani (C) om EU:s migrationspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att, som Tomas Tobé gör, hota med en situation liknande 2015 är både felaktigt och fult. Det sista Europa behöver är att rädsla sprids. Därtill är det inte värdigt ett, åtminstone tidigare, frihetligt parti att kasta runt syndabockar och agitera mot utsatta som flyr, skriver Abir Al-Sahlani (C).
Att, som Tomas Tobé gör, hota med en situation liknande 2015 är både felaktigt och fult. Det sista Europa behöver är att rädsla sprids. Därtill är det inte värdigt ett, åtminstone tidigare, frihetligt parti att kasta runt syndabockar och agitera mot utsatta som flyr, skriver Abir Al-Sahlani (C).

SLUTREPLIK. Tomas Tobé hävdar att jag manar Grekland att utan vidare slå upp dörren på vid gavel för miljoner personer som står i farstun. Det är givetvis felaktigt – snarare är det världsfrånvänt att lita på att andra länder blint kommer att springa våra ärenden.

Att, som Tomas Tobé gör, hota med en situation liknande 2015 är både felaktigt och fult. Det sista Europa behöver är att rädsla sprids. Därtill är det inte värdigt ett, åtminstone tidigare, frihetligt parti att kasta runt syndabockar och agitera mot utsatta som flyr.

Nyckeln till den svåra situation vi befinner oss i finns i EU:s egen asylpolitik – i stället för att få en hållbar omfördelning av asylsökande på plats, där länder som Ungern och Polen agerat bromsklossar, har vi lånat ut vår gränskontroll till ett land, Turkiet, som inte nödvändigtvis vill vårt bästa.

Samarbeten kan vara nödvändiga för smidig gränspolitik – men de ska vara ordentliga kontrakt där ansvar kan utkrävas. Nuvarande ”Turkiet-avtal” är egentligen inte något bindande avtal utan ett ”uttalande” som kan frångås utan rättsliga konsekvenser.

Bilderna på hur Putin och Erdoğan nyligen kom överens om vapenvila i Idlib talade tydligt – de skakade hand om Europas framtid. Medan EU hade lämnat walk over.

Är det en sådan sidospelare Tomas Tobé vill att vi ska vara? Så länge våra medlemsländer vägrar ta ansvar, och följa de konventioner vi skrivit under om att folk som flyr har rätt till skydd, så kommer kontrollen vara någon annans.

Personligen tycker jag att det är sorgligt hur M gjort ett antal u-svängar i sin migrationspolitik, både gällande asyl, arbetskraftsinvandring och svepande påståenden om mångkultur som hot – uttalanden som partiet för några år sedan hade skämts för. Varje gång han nämner kriminalitet så nämner han migration – som om all vår kriminalitet var importerad.

Identitetspolitik hade jag väntat mig från V, men inte från vännerna i Moderaterna. Strategin, som givetvis går ut på att härma ett annat parti, är illa genomtänkt. Jag ser i alla fall fram emot när vi återigen kan dela frihetens fana med våra tidigare bundsförvanter.


Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE