Debatt

Ta oss med sjuklig svettning på allvar

Debattörerna: Fördomarna är förnedrande – och vården sviker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi behöver bra behandling och i rätt tid. Det är sorgligt att svensk sjukvård inte kan ge oss det och det är cyniskt att hindra oss från att få det i ett annat EU-land, som vi har rätt till. Varför tas inte hyperhidros på allvar, skriver debattörerna.
Vi behöver bra behandling och i rätt tid. Det är sorgligt att svensk sjukvård inte kan ge oss det och det är cyniskt att hindra oss från att få det i ett annat EU-land, som vi har rätt till. Varför tas inte hyperhidros på allvar, skriver debattörerna.

DEBATT

Hela 300 000 svenskar lider av sjuklig svettning och vi är några av dem. Vi möts av ständiga fördomar inom den svenska vården och har svårt att leva normala liv. Nu vill sjukvårdspolitikerna i praktiken stänga den sista utvägen till att få rätt vård i rätt tid. Vi vill ha svar: Varför tas vi inte på allvar?

Att inte våga ta någon i hand för att du dryper av svett. Att alltid bära svarta kläder för att de blöta fläckarna inte ska synas. Att gå med bindor under armarna för att suga upp svett. Att inte våga gå på dejt eller jobbintervju av rädsla att bli ratad på grund av svettiga kroppsdelar och blöta kläder.

Att isolera sig och leva i ensamhet.

Det finns många berättelser om hur sjuklig svettning, hyperhidros, hindrar oss drabbade från att leva ett normalt liv. För hyperhidros är en sjukdom – den är på riktigt.

Ändå florerar myter och ständiga fördomar. Vi möter läkare som inte har en aning och googlar ”bästa deodoranten” när vi sitter bredvid.

”Ingen dör väl av att svettas”.  ”Köp tunnare kläder”. ”Banta så slutar du svettas”.

Fördomarna är inte bara förnedrande, de är också felaktiga och genomsyrar hela den svenska sjukvården som misslyckats med att ta oss drabbade på allvar. Vården av hyperhidros har till stora delar havererat i Sverige. Väntetiderna är långa och landstingen har bestämt att vissa delar av kroppen inte ska behandlas.

När den svenska offentliga sjukvården vänder oss ryggen har många därför sökt sig utomlands för att få effektiv och fungerande behandling. Tiotusentals människor har i praktiken fått sina liv tillbaka. Tack vare EU:s patientrörlighetsdirektiv har de fått ersättning för vårdkostnaden av Försäkringskassan – precis som det är tänkt att fungera.

Men nu vill Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sätta stopp för oss. Detta gör SKL genom att upprätta en ny prislista för vad hyperhidrosvården ”kostar”. Problemet är att SKL har satt priser som är långt under vad vården kostar att ge i verkligheten. Ersättningen till vårdgivare, i Sverige eller utomlands, kommer alltså inte att täcka kostnaderna. Därmed kommer möjligheten till behandlingar att strypas, vilket är precis vad sjukvårdspolitikerna i Sverige vill åstadkomma – och det drabbar oss patienter.

För oss i Hyperhidrosföreningen är detta ofattbart. Vi behöver bra behandling och i rätt tid. Det är sorgligt att svensk sjukvård inte kan ge oss det och det är cyniskt att hindra oss från att få det i ett annat EU-land, som vi har rätt till. Vi vill ha svar: Varför tas inte hyperhidros på allvar? Vilken vård ska vi drabbade erbjudas framöver?


Styrelsen i Patientföreningen för hyperhidros:
Metha Engqvist Griffiths
Barbro Norgren Forsberg
Anna Sandberg
Tomas Lidén
Lovisa Hafstrand


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i vården

LÄS VIDARE

REPLIK. F-kassan avgör priset för vård utomlands

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i vården

SKR, Sveriges kommuner och regioner

Vård & omsorg

Vårdpolitik

Politik

Sjukvård

Hälsa