EU ska inte sätta sig i knät på skurkstater

Replik från Abir Al-Sahlani (C) om migrationen till Tomas Tobe (M)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att motsätta sig ett system där EU omfördelar är varken effektivt eller rättvist. Att länder som Grekland på grund av sin geografi ska hantera alla de migranter som flyr – men är det så vi vill visa ledarskap i Europa, skriver Abir Al-Sahlani (C).
Att motsätta sig ett system där EU omfördelar är varken effektivt eller rättvist. Att länder som Grekland på grund av sin geografi ska hantera alla de migranter som flyr – men är det så vi vill visa ledarskap i Europa, skriver Abir Al-Sahlani (C).

REPLIK. Tomas Tobé har rätt i att EU står inför stora utmaningar för att ro i hamn asylpolitiken. Jag och Centerpartiet är dock övertygade om att en mer konstruktiv och säker utgångspunkt behövs, där hänsyn också tas till det ovärderliga i asylrätten.

Moderaterna har stora planer kring hur den nya europeiska migrationspolitiken ska utformas och det är bra – Europa behöver en politik på plats illa kvickt. Problemet är att de vill lämna över rejält med makt till länder utanför EU. Detta är en naiv syn. Visst ska EU ha samarbeten med andra stater, men det måste göras försiktigt.

Det behövs inte fler desperata avtal där EU sätter sig i knät på skurkstater för att till varje pris hålla migranterna ute. På samma sätt vore ett system som outsourcar asylbedömningar till obehagliga regimer oklokt både ur ett humanitärt och säkerhetsmässigt perspektiv.

Vidare är det felaktigt att hävda att EU:s medlemsstater inte kan påverka sitt mottagande - de som tar emot löjeväckande få asylsökanden är oftast de som klagar allra mest på nuvarande system.

Det som EU verkligen behöver är ett fungerande internt asylsystem. Med effektiv och fungerande koordinering av medlemsstaternas asylprocesser. Det är enda sättet att både hindra smugglare och jämna ut antalet asylsökande.

Att motsätta sig ett system där EU omfördelar är varken effektivt eller rättvist. Att länder som Grekland på grund av sin geografi ska hantera alla de migranter som flyr – men är det så vi vill visa ledarskap i Europa? Det som behövs är en europeisk asylpolitik som både är human och ansvarsfull, inte bara den ena delen.


Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker, tidigare flykting från Irak (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE