Debatt

Socialdemokraterna slår rekord i hyckleri

Replik från M om lagstadgade minimilöner i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Till skillnad från Socialdemokraternas europeiska parti har Moderaternas partigrupp, EPP, aktivt tagit ställning mot lagstiftning om minimilöner, skriver Jessica Polfjärd.
Till skillnad från Socialdemokraternas europeiska parti har Moderaternas partigrupp, EPP, aktivt tagit ställning mot lagstiftning om minimilöner, skriver Jessica Polfjärd.

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraternas hyckleri når aldrig tidigare skådade nivåer när de skriver sin debattartikel om minimilönerEU-nivå.

Socialdemokraterna skriver att värnandet av den svenska arbetsmarknadsmodellen bör vara ett gemensamt intresse hos svenska politiker. Vi håller med, men undrar var Socialdemokraterna befunnit sig de senaste åren?

När Moderaterna motsatte sig den sociala pelaren redan 2017, just på grund av att vi visste att det skulle leda till lagstiftning på arbetsmarknadsområdet, stod S och sa att var en “skröna”.

När Moderaterna förra året uttryckte oro om den maktförflyttning som just nu sker från nationell nivå till EU-nivå skrev S att “ingenting kan vara mer fel”. 

Moderaterna har varit tydliga i frågan sen dag ett och argumenterat mot minimilöner, såväl i Sverige som i Bryssel. När Socialdemokraterna nu yrvaket inser att deras agerande har konsekvenser vore det klädsamt om de ville be om ursäkt till arbetsmarknadens parter.

När de nu i stället försöker skjuta över bollen till oss, ger de i bästa fall uttryck för okunskap om EU-debatten de senaste åren. I värsta fall försöker Socialdemokraterna, i vanlig ordning, skylla på borgerligheten och vägra ta eget ansvar.  

Till skillnad från Socialdemokraternas europeiska parti har Moderaternas partigrupp, EPP, aktivt tagit ställning mot lagstiftning om minimilöner, i stället är en rekommendation från EU att föredra. Det är vad vårt aktiva arbete har resulterat i, vad har Socialdemokraternas? 

Socialdemokraterna kan lita på att Moderaterna kommer att kämpa emot europeiska minimilöner även i fortsättningen. Men det kommer inte att bli lätt, det Socialdemokraterna har satt i rullning har fått medhåll i såväl delar av Bryssel som i flera medlemsländer. 

Den svenska modellen har bidragit till välstånd och utveckling i Sverige – och är väl värd att kämpa för. 


Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M) 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Jessica Polfjärd

LÄS VIDARE

DEBATT Hjälp oss stoppa lag om minimilöner i EU

ÄMNEN I ARTIKELN

Jessica Polfjärd

Moderaterna

EPP

Socialdemokraterna

Bryssel

EU