Tror du inte bistånd funkar – läs det här!

Bill Gates: Så minskade vi dödstalet för världens farligaste djur till hälften

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bill Gates besöker byskolan i Pailin, Kambodja där familjer väntar på undersökta i programmet Targeted Malaria Elimination (TME) Screening Program.
Foto: Bill & Melinda Gates Foundation/Prashant Panjiar
Bill Gates besöker byskolan i Pailin, Kambodja där familjer väntar på undersökta i programmet Targeted Malaria Elimination (TME) Screening Program.

DEBATT. I fjol dödades över 1,5 miljon människor av djur. Det är en överraskande siffra. För att sätta den i perspektiv är det ungefär lika många som dog av hiv/aids eller diabetes förra året.

Vissa av ”förövarna” är de representanter för djurriket som man vanligen misstänker. Lejonen, med sin förmåga att smyga på sina offer, ligger till exempel bakom ungefär 100 dödsfall årligen. De mycket revirmedvetna flodhästarna är farligare och har ungefär 500 liv på sina samveten. Krokodilerna är ännu dödligare och bragte 1 000 människor om livet.

Vad som däremot kan komma som en överraskning är att det inte är tungviktarna i djurriket som ställer till mest skada. Räknat per kilo är en haj inte så mycket att vara rädd för jämfört med många betydligt mindre djur.

Under årens lopp har jag besökt sjukhus i flera afrikanska länder under perioder när malaria härjat som värst. Jag har sett sängar stående ute i korridorer med två barn i varje. Som förälder kommer jag aldrig att glömma synen av ett barn med hjärnmalaria, en särskilt obehaglig variant där parasiten angriper hjärnan och orsakar hemska anfall.

Glädjande nog visar ny data, presenterade i New England Journal of Medicine, att dödligheten i malaria i Afrika söder om Sahara har minskat med häpnadsväckande 57 procent sedan 2000. Fortfarande dör nästan 500 000 barn av malaria varje år, så vi har helt klart lång väg kvar.

Men det är ett mirakel att dödstalen har kunnat minskas till mindre än hälften. I mina ögon är det en av de största framgångshistorierna inom global hälsa.

Framstegen när det gäller malaria är ingen slump. De är ett resultat av ökat fokus och engagemang från både rika och fattiga länder. De belopp som finns att tillgå för att betala myggnät, effektiva läkemedel och malariaforskning ökade med 1 000 procent mellan 2000 och 2005, vilket kunde användas till stora satsningar på förebyggande och kontroll i länder som är hårt drabbade av malaria. Jag är säker på att vi kan nå vårt slutmål och inte bara minska spridningen av viruset. Vi måste utplåna malaria från kartan helt och hållet.

För att malaria ska kunna utrotas till 2040 måste dock flera viktiga innovationer förverkligas. För det första behöver vi nya läkemedelsklasser som med en enda dos tar bort malariaparasiter helt och hållet från kroppen. Dessa nya läkemedel bör finnas tillgängliga inom ungefär tio år.

För det andra behöver vi nya verktyg som kan förhindra smittspridningen av malaria. Det kan antingen vara ett effektivt malariavaccin eller en minskning av myggpopulationerna. Vi kommer snart att ha första generationens vaccin, men det skyddar inte ett barn längre än sex månader utan en särskild extra dos.

Jag och min fru Melinda gjorde vår första större investering i malaria 1999 – en donation för att inrätta vaccinsatsningen Malaria Vaccine Initiative. Vid den tidpunkten var finansieringen av malariaforskningen så begränsad att vi nästan fördubblade resurserna med en enda donation.

I dag är detta inte längre en ensam kamp. Över 50 länder har gått samman och mobiliserat miljarder dollar genom Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria. Resurserna kommer dessutom inte bara från rika länder som Sverige och Norge. Även afrikanska länder som Benin, Elfenbenskusten, Kenya, Namibia, Nigeria, Senegal, Sydafrika, Togo och Zimbabwe bidrar. I själva verket så satsar afrikanska länder, för första gången, nu mer än vad de får in från biståndsgivare.

Så nästa gång du hör skeptiker säga att utländskt bistånd inte fungerar kan du peka på malaria. Utländskt stöd har inte jagat bort lokala resurser. Tvärtom har det uppmuntrat afrikanska nationer att öka sina egna satsningar på hälsa. Och resultaten har varit minst sagt anmärkningsvärda.

Men det är en långt kvar till målet. Till dess myser jag hellre till det med en haj än en mygga. Då har jag åtminstone statistiken på min sida.


Bill Gates, Co-Chair för Bill & Melinda Gates Foundation


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: