Debatt

Hatet har fått fäste – politikerna håller tyst

Debattören: Laglydiga medborgare hatas, hotas och uppmanas ”åka hem” – medan få av hatbrotten klaras upp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Låt oss tala klarspråk: svenska muslimer finns och har funnits i landet under en lång tid. De betalar skatt och lyder svensk lag. Alltså är den svenska staten ytterst ansvarig för deras trygghet och säkerhet, skriver Mikail Yüksel.
Låt oss tala klarspråk: svenska muslimer finns och har funnits i landet under en lång tid. De betalar skatt och lyder svensk lag. Alltså är den svenska staten ytterst ansvarig för deras trygghet och säkerhet, skriver Mikail Yüksel.

DEBATT

DEBATT. Svenska muslimers utsatthet når nya skrämmande nivåer. Nyligen attackerades en moské i Bredäng, då en smällare hade kastats in i moskén under morgonbönen och hakkors ritats på dess fasad. Samma moské har tidigare utsatts för hot men polisen beslutade att lägga ner förundersökningen.

Attacken i Bredäng är dock ingen isolerad händelse. Enligt statistik sammanställd av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har hatbrott med islamofobiska motiv ökat ständigt sedan 2009, för att öka väsentligt 2014 och 2015. Givetvis är mörkertalen betydligt högre.

Fysiska och verbala personangrepp är vardagsmat för Sveriges muslimer. I många fall är det muslimska kvinnor, iklädda hijab, som är måltavlor för rasistiska påhopp.

Skadegörelse och vandalisering av egendom, i form av deponerade grishuvud utanför moskéers portar, hakkors och annat hatbudskap sprejat på väggarna, samt stenkastning, är ytterligare manifestationer av detta motbjudande fenomen.

Svenska muslimer, som har bott och varit verksamma i landet i decennier som laglydiga medborgare, uppmanas av diverse anti-muslimska grupper att ”åka hem”.

Tystnaden från våra politiker är öronbedövande. Politiker, oavsett partifärg, borde samlas kring denna fråga för att motarbeta hatbrott som dessa. Det handlar faktiskt om svenska muslimers väl och ve, deras liv och egendom. Det är våra grannar, vänner och kollegor vi pratar om här.

Varför klaras det upp så få hatbrott mot dem? Som för att göra situationen mer paradoxal, avkrävs svenska muslimer avståndstagande från skeenden i avlägsna världsdelar, som de inte har något med att skaffa.

Låt oss tala klarspråk: svenska muslimer finns och har funnits i landet under en lång tid. De betalar skatt och lyder svensk lag. Alltså är den svenska staten ytterst ansvarig för deras trygghet och säkerhet.

De åtnjuter samma fri- och rättigheter, samt skyldigheter, som vilken icke-muslimsk svensk som helst. Sveriges muslimer, liksom deras trosfränder globalt, är ingen monolitisk företeelse. De är individer och vill bli behandlade som sådana.

Därför är det hög tid att islamofobin i Sverige uppmärksammas och erkänns som ett betydande problem. Faran som den faktiskt medför mot en ansenlig andel av landets befolkning är påtaglig.

Kommer våra beslutsfattare att ta krafttag mot problemet, innan det helt spårar ur?

Kommer polisen och civilsamhället att tilldelas de erforderliga resurserna för att kunna tackla denna obehagliga företeelse?

En gränsöverskridande överenskommelse mellan de olika politiska partierna är lika nödvändig i denna fråga som i de övriga. Vi kan inte acceptera fler hatattacker mot muslimer i vårt land, oavsett vilka förövarna är.

En attack mot en av våra medborgare, baserad på dennes religiösa övertygelse, är en flagrant attack mot det öppna, demokratiska samhället. Dessa brott ska beivras.

Svenska muslimer är just det: svenska medborgare. Låt oss aldrig glömma detta.


Mikail Yüksel, liberal debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Islamofobi

ÄMNEN I ARTIKELN

Islamofobi