Debatt

S gör som vanligt – svartmålar vården

Repliken från det blågröna styret om vården i Region Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag har vi mångfalt mer vård både sett till antalet anställda, vårdmottagningar och antal aktörer i Region Stockholm än den tid då socialdemokratin rådde. Replik från det blågröna styret.
I dag har vi mångfalt mer vård både sett till antalet anställda, vårdmottagningar och antal aktörer i Region Stockholm än den tid då socialdemokratin rådde. Replik från det blågröna styret.

DEBATT

REPLIK. Det senaste decenniet har anslagen till sjukvården i Region Stockholm ökat från 42 miljarder år 2010 till över 65 miljarder år 2021. Vi har investerat i moderna arbets- och vårdmiljöer för personal och patienter, som möjliggör framtidens vård. Patienter har kunnat välja och få vård snabbare och närmare hos hundratals små och större vårdgivare.

Samtidigt erbjuder sjukhusen alltmer avancerad vård.

Att Socialdemokraterna i Region Stockholm beskriver den förda politiken som ”vanvett” får stå för dem. Högt tonläge och svartmålning har kännetecknat Aida Hadžialić (S) roll som oppositionsråd.

Vi i den styrande blågröna koalitionen arbetar hela tiden för att förbättra stockholmarnas sjukvård på riktigt.

Därför har vi bland annat anslagit ytterligare 500 miljoner kronor till att beta av vårdskulden som uppstått under pandemin och vi kommer inte vara nöjda förrän alla vårdköer är borta.

En god sjukvård både i dag och i framtiden kräver dock också ekonomiskt ansvarstagande.

Det är därför vi inlett ett arbete med att flytta ut vården närmare patienterna, initierat en rad satsningar för att minska personalomsättningen samtidigt som vi minskar onödig administration och stöttar de stora akutsjukhusen i nya arbetssätt.

I dag har vi mångfalt mer vård både sett till antalet anställda, vårdmottagningar och antal aktörer i Region Stockholm än den tid då socialdemokratin rådde.

Självklart är inte allt perfekt i Region Stockholms sjukvård. Södersjukhusets akutmottagning har haft en ansträngd situation under sommaren, men att Socialdemokraterna använder det exemplet för att svartmåla hela sjukvårdsorganisationen i regionen är helt enkelt inte seriöst.

Till det föreslås från oppositionens sida oseriös finansiering, där man tror sig kunna spara över 400 miljoner kronor inom den öppna specialistvården från dag ett, utan att ha någon plan för var de tusentals patienter som drabbas av en sådan nedskärning i stället skulle få sin vård.

Vårt fortsatta fokus är att ge alla patienter vård efter behov, vård i tid och vård av god kvalitet.


Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L)
Lars Rådén, 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (M)
Christine Lorne, gruppledare för Centerpartiet i hälso- och sjukvårdsnämnden
Désirée Pethrus, vårdutvecklingsregionråd (KD)
Susanne Nordling, gruppledare för Miljöpartiet i hälso- och sjukvårdsnämnden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vårdpolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Sveriges rikaste region klarar inte av vården

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdpolitik

Vård & omsorg

Socialdemokraterna

Anna Starbrink

Region Stockholm

Désirée Pethrus

Miljöpartiet