Debatt

Stoppa försäljningen av alkohol efter 22.00

Debattörerna: Berusade människor på uteställen ökar risken för smittspridning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi vill se ett beslut om att inte tillåta försäljning av alkohol efter klockan 22.00. Erfarenheten är att de som har alkohol i blodet sitter närmare varandra och att coronasmittan ökar, skriver Rasken Andréasson, Kaare Andersson och Christina Fjellström.
Vi vill se ett beslut om att inte tillåta försäljning av alkohol efter klockan 22.00. Erfarenheten är att de som har alkohol i blodet sitter närmare varandra och att coronasmittan ökar, skriver Rasken Andréasson, Kaare Andersson och Christina Fjellström.

DEBATT

DEBATT. Den svenska strategin för att hantera coronapandemin har haft stor folklig uppslutning. Människor har visat solidaritet och ansvarskänsla och restriktioner och rekommendationer har bidragit till att minska det lidande som riskerar att följa med ökad smittspridning.

Vi i Verdandi har från första stund försökt följa regler och rekommendationer utan att stänga ner de verksamheter som betyder mycket för många. Och vi har sett att rekommendationerna haft effekt. Vi människor tar i de flesta fall stor hänsyn till varandra och undviker situationer som kan leda till onödiga risker.

Men ett tydligt undantag finns: miljöer där alkohol eller andra droger förekommer.

På nattklubbar och dansställen fortsätter man att servera alkohol oavsett tid på dygnet och alldeles uppenbart med följden att människor slutar ta hänsyn, hålla avstånd och visa respekt för risken för smitta.

Och för varje som blir smittad i en sådan miljö har vi ännu en person som sedan riskerar att sprida smittan vidare till personer i riskgrupper.

Nu när flera regioner drabbas av nya utbrott är det viktigt att snabbt fatta beslut om åtgärder så att inte vården belastas mer än nödvändigt.

Hittills har Folkhälsomyndigheten och regeringen varit snabba med akuta insatser både för att mildra effekterna av krisen och för att förhindra att fler människor drabbas av viruset.

De nya rekommendationerna handlar om att undvika besök på museer, bibliotek, badhus och gym. Nu uppmanas boende i de drabbade regionerna att inte gå på möten, konserter, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Naturligtvis kommer vi i Verdandi att arbeta efter de nya riktlinjerna även om vi är djupt oroade för folkhälsoaspekterna på nedstängningen av i princip all idrott och kultur.

Vad vi inte kan förstå är att det ska fortsätta att vara tillåtet att berusa sig på uteställen under sena kvällar. Erfarenheten är att de som har alkohol i blodet sitter närmare varandra och att coronasmittan ökar.

I Norge fattade myndigheterna beslut i början av augusti om att inte längre tillåta servering av alkohol efter klockan 24.

Vi i Verdandi skulle välkomna ett beslut om att inte tillåta försäljning av alkohol efter klockan 22.00. Med gemensamma krafter och solidariskt handlande ska vi stoppa smittspridningen.


Rasken Andréasson, Kaare Andersson, Christina Fjellström, Verdandis verkställande utskott


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos Apohem.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Är det så här ni vill tacka oss över 70?

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Alkohol

Folkhälsomyndigheten