Debatt

Helt rätt om mammor och hedersvåldet

Slutreplik från MP om att motverka hedersrelaterat våld

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi delar helt Somayas insikt att det är avgörande att satsa på mammor för att motverka hedersrelaterat våld. Mammor är ofta såväl offer för som upprätthållare av hedersnormer, det lyfter vi i vår rapport. Slutreplik från Helena Hellström Gefwert, Annika Hirvonen och Leila Ali Elmi.
Vi delar helt Somayas insikt att det är avgörande att satsa på mammor för att motverka hedersrelaterat våld. Mammor är ofta såväl offer för som upprätthållare av hedersnormer, det lyfter vi i vår rapport. Slutreplik från Helena Hellström Gefwert, Annika Hirvonen och Leila Ali Elmi.

DEBATT

SLUTREPLIK. Vi delar helt Somayas insikt att det är avgörande att satsa på mammor för att motverka hedersrelaterat våld. Mammor är ofta såväl offer för som upprätthållare av hedersnormer, det lyfter vi i vår rapport. Det är därför det är viktigt att rikta arbetsmarknadspolitiska åtgärder mot kvinnor i utsatta områden.

När mammor som lever med hedersnormer kommer ut på arbetsmarknaden ger det dem inte bara bättre möjligheter att själva slå sig fria, utan också att sluta att själva föra vidare hedersnormer till sina barn.

Föräldraskapsstöd är en annan viktig pusselbit. Föräldrar ska erbjudas föräldraskapsstöd anpassat till föräldrarnas behov under hela barnets uppväxt. Vi vill att samtliga regioner ska ha hembesöksprogram till förstagångsföräldrar och att stödprogram för föräldraskap utformas för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Föräldraskapsstöd kan hjälpa kvinnor som är både offer och förövare, och deras barn.

Vi vill också se både kommunala och regionala handlingsplaner för hur all personal som kommer i kontakt med hedersdrabbade ska ha den kunskap som behövs. När mammor har kontakt med exempelvis MVC eller BVC ska också de kunna få stöd.

Vi håller också med om att det långsiktiga och sammanhängande stödet är avgörande. Insatser i akuta situationer innebär sällan att det ursprungliga hotet eller förtrycket försvinner, ibland leder det tvärtom till det motsatta. Därför ligger den stora utmaningen i det förebyggande och långsiktiga arbetet för att skydda mot hedersrelaterat våld och förtryck.

För att flytta fokus från när våld redan har inträffat till ett förebyggande och långsiktigt arbete tror vi att det är nödvändigt att beskriva våldets kostnader. Våldets kostnader jämfört med kostnader för förebyggande arbete bör i högre grad ingå i beslutsunderlag för politiker och myndigheter.

Hedersnormer upprätthålls av släkter och arbetet mot dem måste rikta sig både mot barn och vuxna.


Helena Hellström Gefwert, Miljöpartiets jämställdhets- och mångdaldskommitté
Annika Hirvonen, jämställdhetspolitisk talesperson (MP)
Leila Ali Elmi, integrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Leila Ali Elmi

LÄS VIDARE

DEBATT Så kan vi få stopp på hedersvåldet i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Leila Ali Elmi

Hedersvåld

Integrationspolitik

Miljöpartiet

Annika Hirvonen Falk