Debatt

Lövin gör som SD – blundar för fakta

Debattören: Det är dags att MP slutar motarbeta forskning för en grön framtid

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD:s Martin Kinnunen läser KVA:s rapport som fan läser bibeln, skriver Stefan Jansson, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin. Men även Isabella Lövins miljöparti ägnar sig åt faktaresistens.
SD:s Martin Kinnunen läser KVA:s rapport som fan läser bibeln, skriver Stefan Jansson, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin. Men även Isabella Lövins miljöparti ägnar sig åt faktaresistens.

DEBATT

DEBATT. Faktaresistens, ett nyord 2015, är aktuellt i dag. I Aftonbladet går klimatminister Isabella Lövin (MP) till storms mot Sverigedemokraterna som vill skära ned anslagen till klimat och miljö med 8 miljarder.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen hänvisar till Kungliga vetenskapsakademiens (KVA) utlåtande om klimatförändringar där det framgår att ingen vet exakt hur stor temperatureffekten blir om vi inte genomför utsläppsminskningar.

Men att av detta dra slutsatsen att Sverige bör skära ned på klimatinvesteringar, energiforskning och energiteknik är att läsa rapporten som fan läser bibeln och som ledamot i KVA blir jag lika upprörd som klimatministern, vi skall inte göra det svårare att tackla en av jordens ödesfrågor.

Men en likadan faktaresistens finns i tyvärr i Miljöpartiet rörande växtförädling.

Vetenskapssamhället är enigt om att modern växtförädling, inklusive genetiskt modifierade organismer (GMO), är bra för människa och miljö, faktiskt mer enigt än om att människan ligger bakom klimatförändringarna. Det faktaresistenta motståndet mot modern växtförädling gör det svårare att klara en annan av jordens ödesfrågor, hur vi hållbart och miljövänligt skall producera mat och råvaror till jordens befolkning.

Miljöpartiet är långt ifrån ensamma i den faktaresistens som lamslagit användningen av ”grön forskning” inom EU, många av Bryssels politiker och stora miljöorganisationer vägrar också att lyssna på forskarvärlden.

När nära hälften av världens nu levande Nobelpristagare anklagade Greenpeace för brott mot mänskligheten när man hårdnackat motsätter sig modern teknik (”Greenpeace kampanj förvärrar för fattiga”, SvD den 15 augusti 2016) avfärdade man det med en axelryckning.

Miljöpartiet motarbetar konsekvent offentligt finansierad växtforskning bland annat genom att alltid reservera sig då forskningsprojekt behandlas i den parlamentariska Gentekniknämnden, även då forskningen syftar till kunskap för en hållbarare värld.

Språkröret Isabella Lövin säger ”Det är oerhört oroväckande att man nu börjar prata om att det finns osäkerheter och ifrågasätter forskare” och ”Det är en faktaresistens som Sverigedemokraterna uppvisar som är helt horribel” och vi forskare håller med. Men Isabella Lövin, vi har diskuterat detta förut (”Gröna politiker måste tåla grön granskning”, SvD den 2 juli 2014).

MP har det senaste året haft en förtroendekris, är det inte dags att se till att partiet gör helt om och slutar motarbeta forskning för en grön framtid? Det skulle inte vara att ge upp ”gröna ideal”, bara öka er trovärdighet.


Stefan Jansson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i Miljöpartiet

LÄS VIDARE

Krav på blind lydnad får vårt parti att rasa

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Miljöpartiet

Martin Kinnunen

Klimatförändringar

Isabella Lövin

Sverigedemokraterna

Miljöpartiet