ÅSIKT

Liberalerna liknar allt mer socialdemokrater

Replik från Moderaterna om EU:s framtid

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Vi säger bestämt nej till höjd EU-avgift eller till att ge EU beskattningsrätt och makt över sådant som ska beslutas själv av medlemsländerna, säger Tomas Tobé.

DEBATT. När Liberalerna pekar ut framtiden för Europa så handlar det om att den svenska EU-avgiften ska öka med 15 miljarder kronor och att EU ska ges beskattningsrätt. Vidare så krokar de numera arm med Socialdemokraterna för att ge EU mer makt över svensk arbetsmarknad, välfärd och föräldraförsäkring. Det är helt fel väg att gå.

Moderaterna anser att EU snarare måste rätta mun efter matsäck och prioritera det som är gränsöverskridande problem och möjligheter.

Moderaterna går därför till val på att öka europasamarbetet för att bekämpa kriminalitet, få fram mer förnybar energi och kärnkraft för att rädda klimatet, skapa en mer ordnad invandringspolitik och skapa ett starkare Europa genom ökad tillväxt.

Men vi säger bestämt nej till höjd EU-avgift eller till att ge EU beskattningsrätt och makt över sådant som ska beslutas själv av medlemsländerna.

Liberalerna framstår allt mer som socialdemokrater, inte bara i sin roll som stödparti till Löfvenregeringen, utan också i sin europapolitik med ständigt högre nota för svenska skattebetalare.

Moderaterna är i EU-valet därför det borgerliga alternativ som tror på europasamarbetet men som också värnar skattebetalarnas pengar på EU-nivå.

Det är sant att både euron och bankunionen är viktiga delar av EU-samarbetet. Däremot kan ett svenskt medlemskap i euron aldrig vara ett mål i sig, utan ska vara ett medel för att stärka Sveriges ekonomi. Svenska folket har dessutom avgjort frågan i folkomröstning.

I nuläget överväger nackdelarna rörande ett svenskt medlemskap i både euron och bankunionen.

Inför Europavalet så är det tydligt att Liberalerna och Moderaterna har olika prioriteringar. För oss moderater är det en viktig borgerlig princip att värna skattebetalarnas pengar. Det ska vi göra i kommunerna, i regionerna, och i riksdagen – men också i Bryssel.


Tomas Tobé, toppkandidat till Europaparlamentet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU

Euron