Dagens svenska skola förstärker segregation

Replik från utbildningsministern om skolan och integrationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att lyckas med integration är inte bara en fråga för skolan. Men dagens skolsystem förstärker segregationen – i stället för att motverka den. Så kan vi inte ha det, skriver Anna Ekström.
Att lyckas med integration är inte bara en fråga för skolan. Men dagens skolsystem förstärker segregationen – i stället för att motverka den. Så kan vi inte ha det, skriver Anna Ekström.

REPLIK. Sophie Johnsson, skolkurator i Malmö, har rätt i att många skolor gör ett fantastiskt jobb med tuffa förutsättningar. Och det är som det ska: Där behoven är som störst ska samhället vara som starkast. 

Skolans personal är inte trollkarlar som kan lösa ojämlikheten på egen hand. Men i varje klassrum ska alla elever mötas av höga förväntningar. Med egen ansträngning och hårt arbete ska alla elever kunna lära sig mycket och klara skolan – det måste vara fokus.

Samtidigt är det viktigt att förstå att skolor har mycket olika villkor. En lärare som undervisar i ett klassrum där alla elever pratar svenska hemma har förstås helt andra förutsättningar än när ingen gör det.

Att lyckas med integration är inte bara en fråga för skolan. Men dagens skolsystem förstärker segregationen – i stället för att motverka den. Så kan vi inte ha det. Sverige hade tidigare ett av världens mest jämlika och högpresterande skolsystem.

Vi måste fortsätta satsa mer pengar på de skolor där behoven är störst, men vi behöver också rätta till systemfelen.

Regeringen förändrar från årsskiftet EBO-lagstiftningen, vilket kommer få effekt i utsatta områden. Samtidigt ser vi över skolans regler för etablering, finansiering och urval, för att öka jämlikheten. 

Språket – som elever lär sig både i klassrummet och på skolgården – är avgörande för resultaten och möjligheterna att få jobb. Därför måste skolan åter bli en mötesplats för elever med olika bakgrund.


Anna Ekström, utbildningsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE