Debatt

Osteoporos lyfts inte fram alls i kampanjen

Replik från Alexandra Charles von Hofsten om benskörhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag får endast cirka 15 procent av personer med osteoporos behandling, trots att den är billig och oerhört effektiv, skriver Alexandra Charles von Hofsten.
I dag får endast cirka 15 procent av personer med osteoporos behandling, trots att den är billig och oerhört effektiv, skriver Alexandra Charles von Hofsten.

DEBATT

REPLIK. I ett svar på vår kritik mot att Socialstyrelsen i sin kampanj ”Balansera mera” inte talar om att många frakturer orsakas av osteoporos (benskörhet) som kan behandlas, skriver verksamhetschef Karin Bernhoff med fler att ”Osteoporosfrakturer är ett stort folkhälsoproblem, och genus och ålder gör att de negligeras. Men man kan inte minska folksjukdomar, som cancer, hjärt-kärl-, eller infektioner med att bara göra en åtgärd.

Det har vi inte heller påstått, vår kritik handlar om att osteoporos inte lyfts fram alls i Socialstyrelsens kampanj – trots att det är en enskild faktor som rätt behandlad kan förebygga 50 procent av nästa fraktur. Det borde Socialstyrelsen berätta när man gör en stor kampanjsatsning.

Verksamhetschef Karin Bernhoff med fler slår fast att ”osteoporosfrakturer är ett stort folkhälsoproblem och genus och ålder gör att det negligeras”.

De håller alltså med i sakfrågan: osteoporos negligeras och det beror på att det mest är kvinnor som drabbas. Så varför tycker inte skribenterna att detta är en viktig aspekt som bör kritiseras – osteoporos kan billigt och enkelt behandlas? Men det förutsätter att man blivit utredd och fått en diagnos!

I dag får endast cirka 15 procent av personer med osteoporos behandling, trots att den är billig och oerhört effektiv. Varannan kvinna och varannan man över 50 år kommer under sin livstid få en osteoporosrelaterad fraktur.

Att lyfta denna statistik skulle hjälpa många – det behövs både och för att förebygga frakturer.


Alexandra Charles von Hofsten, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Alexandra Charles

LÄS VIDARE

DEBATT Ge oss 50-plussare rätt fakta om benskörhet

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexandra Charles

Osteoporos, benskörhet

Socialstyrelsen