ÅSIKT

Ni saknar lösning för tryggheten, S

Slutreplik från Moderaterna om förslaget om ett zonförbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Lotte Fernvall/TT
Moderaterna Beatrice Ask och Tobias Billström menar att S är oförmögna att ta trygghetskrisen på allvar.
DEBATT

SLUTREPLIK. Lawen Redar (S) bekräftar dessvärre att Socialdemokraterna är oförmögna att ta trygghetskrisen på allvar. Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman klarar inte av uppgiften.

Utvecklingen är oroande. Dödligt våld med skjutvapen har ökat. Ökar gör även kriminellas användande av handgranater. Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde. Och i vissa områden har kriminella fått ett långtgående inflytande som begränsar friheten för de som bor eller vistas där.

Begångna brott ska utredas, lagföras och leda till tydliga straff. Men polisen behöver också fler och nya verktyg för att bryta utvecklingen. Därför har Moderaterna föreslagit en ny lagstiftning om zonförbud.

Något som poliser i Malmö och Göteborg har efterfrågat. Ett zonförbud innebär att personer kan förbjudas att röra sig inom ett visst område under en viss tidsperiod för att de begått brott där eller betett sig på ett sätt som skapar otrygghet, så han eller hon inte kan fortsätta upprätthålla sig vid platsen och ta över från allmänheten.

I Redars replik nämns inget om vad regeringen gör åt problemen. Det är inte så konstigt. Regeringen tillför nämligen inte ens de resurser som polisen behöver för att de ska kunna utföra sitt viktiga uppdrag.

Runt 1 000 tjänster riskerar i stället att försvinna, i ett läge där Sverige behöver fler poliser.

Vi moderater kommer fortsätta lägga förslag som bidrar till ökad trygghet och driva på för att Sverige ska få minst 2 000 fler poliser, som får bättre betalt, och för att ta kontroll över särskilt otrygga områden med zonförbud.


Beatrice Ask, justitieutskottets ordförande (M)
Tobias Billström, förste vice talman (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM