Debatt

Ställ inte klassamhälle mot hbtq-kampen

Replik från Anders Österberg (S) om förorten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anders Österberg (S) svarar Ulla Dine Malmsten.
Anders Österberg (S) svarar Ulla Dine Malmsten.

DEBATT

REPLIK. Ulla Dine Malmsten reagerar på att våra förorter ofta beskrivs negativt. Visst är det så.

Det finns också positiva nyheter som tyvärr sällan kommer fram.

Som till exempel att varje morgon vaknar fler och fler upp på Järvafältet och säger; hej då, nu går jag till jobbet. Sedan år 2014 har ungdomsarbetslösheten i Rinkeby-Kista gått ner från 10,49 procent till 7,07 procent i år. Även i Spånga-Tensta är minskningen stor.

Arbetslösheten bland unga låg på 8,91 procent 2014 och minskat till 6,46 procent år 2017. Det är självklart positiva nyheter. Framförallt för dem som fått jobb. Det händer hela tiden bra saker på Järva i Stockholm.

Malmsten uttrycker oro för att ”nu ska förorterna byggas om i ”feministisk” anda. Välbetalda, kvinnliga tjänstemän, ska rensa bort männen från allmänna platser”.

Jag tycker att det är bra att Husby centrum byggs om efter feministisk stadsplanering. Det är bra att vi bygger staden så att alla ska känna sig trygga när folk rör sig utomhus och att det byggs punkter att samlas kring. Det handlar inte om att rensa ut oss män. Det handlar om att göra staden mer tillgänglig för alla. Det gör oss alla till vinnare i längden.

Malmsten skriver att vi måste föra en kamp mot de sociala orättvisorna. Jag håller absolut med henne. Klassamhället är grymt. Jag vill en värld där vi alla får samma möjligheter genom livets gång.

Men ställ aldrig det mot hbtq-kampen för alla människors lika värde och rätt. För där skriver hon emot sig själv. Därför var det bra att Moderaterna i Järva krävde flaggning på Pride.

För vid sidan av kampen för ekonomisk jämlikhet måste vi också föra kampen för att du ska kunna vara som du vill, klä dig hur du vill och kunna älska vem du vill. Det står inte i motsats till varandra. Det är tillsammans och enbart tillsammans som vi kommer att lyckas.


Anders Österberg, riksdagsledamot från Järva (S). Aktiv inom Unga Örnars barnverksamhet i området.


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Radikaliseringen i förorten

LÄS VIDARE

Elitens feminister svartmålar förorten

ÄMNEN I ARTIKELN

Radikaliseringen i förorten

Rinkeby