Debatt

En rödgrön allians borde oroa Reinfeldt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Självklart kommer socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet att hitta ett fungerande samarbete. Dumma vore de annars. Mona Sahlin står miljöpartiet nära i väldigt många frågor och hon har lättare med Peter Eriksson än Lars Ohly. Det är bara en knäckfråga som miljöpartiet och socialdemokraterna kommer att få problem med. Det är i synen på demokrati och folkomröstningar.

Socialdemokraterna vill bestämma själva, tycker att riksdagsgrupp och partiledning vet bäst. Miljöpartiet vill ha folkomröstningar och folkligt inflytande. Men handlar det om att återfå makten kan säkert demokratin förhandlas bort.

Lars Ohly däremot kommer att ha störst problem med det egna partiet. Många av hans medlemmar är kanske hellre i opposition än står för ett grönrött, lila mittenalternativ.

Men att alliansen står och stönar över oppositionens lösa struktur är förvånande. Inte ens Fredrik Reinfeldt kan väl ha missat att de tre oppositionspartierna samarbetade i tolv år när socialdemokraterna regerade.

Samarbetet fungerade ypperligt och var inte närheten av alliansens interna kriser. Det fanns inga enskilda riskdagsledamöter som hotade att fälla den regeringen i någon fråga.

Slutsatsen är att Reinfeldt borde vara mer oroad över sin egen allians än oppositionens.

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning