Debatt

Reinfeldt, vi blir 1600 i kväll – kom du med!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sven Wollter, Lill Lindfors, Björn Kjellman och Stefan Sauk uppträder på Cirkus ikväll.

Foto: PERNILLA WAHLMAN, HANNA TELEMAN, JERKER IVARSSON, KARIN TÖRNBLOM
DEBATT

Vad tänker du göra Fredrik Reinfeldt?

Under 2009 övertar Sverige ordförandeklubban i EU. En stor chans för oss att visa att vi inte bara pratar utan även producerar.

En fråga som borde ligga dig varmt om hjärtat som Moderaternas ledare är demenssjukdomarna, med tanke på Gösta Bomans tidigare engagemang.

Vi har i dag cirka 150 000 personer drabbade av demenssjukdom, (de flesta av Alzheimers sjukdom) till dessa kan vi addera cirka 600 000 anhöriga/närstående. Varje år tillkommer 20-25 000 nya patienter.

Våra kostnader för samhället är enorma, cirka 50 miljarder!

Det är lika mycket som cancer, hjärta-kärl samt stroke tillsammans kostar. Får då demensfrågorna det stöd och medel som behövs när det gäller forskning och utveckling? Svaret är nej!!

Demensforskningen får endast 10 procent av vad cancerforskningen erhåller, det borde ur ditt perspektiv vara tvärtom med tanke på kostnaderna. Tro inte för ett ögonblick att vi är avundsjuka på cancerområdet, vi har det som föredöme och vet att merparten av cancerpengarna samlas in av Cancerfonden, så all heder till dem.

När nu signalerna från Alliansen kommer om mer pengar till forskning har ni ett gyllene tillfälle att stödja Svensk demensforskning som inom området tidig diagnostik ligger i världstopp trots små medel.

Du kan med gott samvete göra som dina kompisar John Howard, tidigare premiärminister i Australien som satsade 100-tals miljoner dollar på inhemsk demensforskning, på President Nicolas Sarkozy i Frankrike som satsade 1,3 miljarder samt Angela Merkel som i Tyskland satsade 600 miljoner på demensområdet.

Varje år manifesterar vi Internationella Alzheimerdagen 21 september.

I år har vi inbjudit dig och din kära hustru att medverka med oss på Cirkus i Stockholm.

Vi blir 1?600, alla platser är bokade, och vi bjuder på ett program utöver det vardagliga. Lill Lindfors, Sven Wollter, Björn Kjellman och Stefan Sauk är med, liksom professorerna Bengt Winblad, Kaj Blennow, Arne Brun och docent Lennart Minthon. Värdpar är 1,6 miljonerklubbens Alexandra Charles och undertecknad.

Det är fritt inträde, så Anders Borg behöver inte vara orolig för utgifterna.

Ps Vi har reserverat 2 biljetter, behöver du fler? Ds

Krister Westerlund

Ordförande

Alzheimerföreningen i Sverige

Publisert: