ÅSIKT

För lite allsång på Skansen

Foto: VILL HA MER VISOR Bosse Larsson fyller 70 i år och debuterade som allsångsledare på Skansen för 25 år sedan. Här syns han bredvid Lasse Berghagen. Bosse Larsson är kritisk till Allsång på Skansens utveckling. För mycket pop och för lite allsång, anser han.
DEBATT

Knutby, Kubasvensken och Mijailovic i all ära. Men lika engagerade är svenska folket just nu i Allsång på Skansen. I kväll är det tredje programmet som Anders Lundin leder.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tittare och fans är delade: för och emot ”det nya”.

Idag skriver hela Sveriges gamle allsångsledare Bosse Larsson att det har blivit alldeles för lite allsång och för mycket popidoler.

– Fortsätter det som nu kommer den gamla publiken att svika.

I år är det över 30 år sedan som jag blev tillfrågad av Skansen-ledningen att återuppta "Allsång på Skansen". En tradition som startade med Sven Lilja 1936 och sedan kunde man höra hans program på radio ända till hans död i början på 50-talet. Det var en stor ära att få överta Skansens gamla traditioner som efter Lilja under några år också hade Egon Kjerrman som allsångsledare. Den 3 augusti 1979 ledde jag det första allsångsprogrammet i tv. Efter att ha sett de första programmen i årets serie tycker jag att programmet tagit en oroväckande vändning. I det första av Anders Lundins program förekom bara fyra allsånger. Det blev lite bättre i det andra men ett allsångsprogram värt namnet behöver innehålla minst sju–åtta låtar. Ska man fortsätta i samma stil tycker jag man ska byta namn till ”Uppåpoppa”. Ett program som för övrigt Clabbe af Geijierstam ett tag hade parallellt med allsången fast på fredagskvällarna.

En gång för längesedan tänkte jag att måtte jag aldrig bli en gammal gubbe som tycker att det var bättre förr. Nu är jag en gammal gubbe som tycker att det var bättre förr. Tiderna förändras, det är bara att acceptera. Jag är inte emot pop, jag vill bara ha lite mer nyans. Att påstå, som en kvinnlig programledare i morgon-tv gjorde, att det var mer knätofs i programmet på min tid, vill jag å det bestämdaste invända mot. I så fall förväxlar hon allsången med ett annat program jag gjorde som hette ”Nygammalt”. Där förekom ”knätofs” en enda gång. I mina program från Skansen klädde vi en gång Doktor Alban i folkdräkt från Mora och han försökte lära publiken att rappa. Därmed hoppas jag att jag också slagit hål på myten om att det inte förekom popartister i mina program. Där var flera ur popeliten.

Det är klart att den nya generationens låtar ska vara med i ett allsångsprogram. Jag har varit med på många poptillställningar och ungdomarna är väldigt duktiga på att sjunga med i olika covers och liknande. Så visst kan de låtarna smygas in bland visskatten. Men man får inte glömma bort den gamla publiken. Den kommer att ge upp om Allsång på Skansen fortsätter som nu. Pensionärerna är en växande grupp med en potential skara på cirka 2,5 miljoner tittare. I dag finns knappt ett enda program som vi kan titta på. Pop och rock hörs i alla radiokanaler men när hörde du senast en gammal hederlig Taube-visa i P3? Många hör fortfarande av sig till mig ute på mina allsångsturnéer och undrar om man inte kan påverka dem som bestämmer i radio. Det är svårt när många av radioproducenterna är under 25 år.

Till sist vill jag också understryka att jag tycker att Anders Lundin är en alldeles utmärkt allsångsledare. Folk har påstått att han inte kan sjunga men visst kan han det. Jag tycker att när han i första programmet inledde med att sjunga sin egen visa gjorde han det på ett utomordentligt sätt och att hela programmet fick en lovande inledning. Sedan spårade det ur med bland annat ett gäng dansare, Bounce, som definitivt inte hade med allsång att göra, hur bra de nu än var. Sedan kom ett par komiker som var direkt pinsamma. I det andra programmet var underbara Babben Larsson med och underhöll med en monolog som man bara kunde urskilja brottstycken av eftersom det stod 5 000 skrikande ungar längst fram i publiken och väntade på Gyllene Tider. Så får det naturligtvis inte vara.

Ett råd till Anders: Ta med lite färre artister. Ge dem behövligt utrymme, samt var lite försiktigare med popidolerna., Dessutom, ge mer plats åt det som programmet ursprungligen var tänkt för – nämligen allsång. Så ses vi vid jubileet den 10 augusti om ni fortfarande vill ha med mig efter detta lilla inlägg.

Sänt i tv sedan 1979

Bosse Larsson (Allsångsledare före detta programledare)