Debatt

Aftonbladet ber om ursäkt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”SANNINGEN BAKOM ZIDANES ATTACK”

Så stod det på Aftonbladets löpsedel och förstasida i gårdagens papperstidning. En förklaring som hela fotbollsvärlden väntade på efter den grova skallningen som ledde till att den franske stjärnan Zidane utvisades i VM-finalen.

Men det fanns ett allvarligt fel i formuleringen: den var inte sann.

Scoopet var inget scoop.

Allvarligt

Många, många läsare hörde med all rätt av sig till mig och till Aftonbladets redaktion i går.

De kände sig lurade och besvikna.

De trodde att Aftonbladet hade ett intressant avslöjande som ingen annan lyckats plocka fram. Men i stället blev de dragna vid näsan.

Det är mycket allvarligt. För naturligtvis ska ni läsare kunna lita på att det som står i Aftonbladet är sant.

Hur kunde nu detta hända?

Hur kan redaktionen på Nordens största tidning göra en löpsedel och en förstasida som inte har täckning i de texter som Sportbladets utsända lämnat?

Aftonbladet har under det senaste året jobbat hårt med att komma tillrätta med både små och stora fel i tidningen. Det har varit ett framgångsrikt arbete. Mycket har blivit bättre.

Slant rejält

Men i söndags kväll, efter VM-finalen, slant det rejält. De säkerhetsrutiner som vi byggt upp klickade. Resultatet av det slarvet blev att tusentals trogna läsare blev lurade.

Som ansvarig utgivare är jag ytterst ansvarig för detta. Därför vill jag be alla er som i går köpte tidningen på grund av denna kittlande, men osanna nyhet om ursäkt.

Anders Gerdin

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt