ÅSIKT

Peter Sunde: Facebook är en oreglerad drog

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Peter Sunde: När ni läst den här texten kommer ni hålla med mig – sedan delar ni den

Människor världen över är upprörda. De är upprörda över att USA har tillgång till privat information om dem. Alla meddelanden de skriver på facebook, alla deras mejl hos Google, ja allt. De är arga! Och de nu skriver till sina vänner om hur arga de är. På facebook. I mejl via Google.

I går gick faktiskt besöken till Facebook upp lite. För det verkar inte spela någon roll längre; hur oroliga vi än är över att ha vår data hos vissa bolag, så är bekvämligheten tydligen större än problemen som uppstår. För det har ju inte drabbat en själv än. Det har ju inte vållat några personliga problem. Man har ju rent mjöl i påsen!

Istället för att vi ser en massflykt bort från alla dessa tjänster så händer nu inget. Vi upprörs lite och kanske skriver några medborgare brev till sina politiker. Och de kommer säga att de kan inget göra, det är en fråga för USA eller möjligtvis EU.

Och I EU förfäras man. Samtidigt kan vi gissa att EU i detta nu sitter och förhandlar med USA om att få tillgång till deras övervakningssystem. Om de inte redan har det, för det vet vi ju inget om. EU har ju redan ett antal övervakningssystem som till exempel datalagringsdirektivet - och Sverige har dessutom FRA som övervakar alla sina grannar.

Problemet är inte bara att vi blir övervakade, utan att vi inte har några alternativ till tjänsterna. En av mina vänner blev utkastad från Facebook för att han lagt upp videos de inte tyckte han skulle göra. Videos han skapat själv men som Facebook tyckte kunde vara någon annans. Han blev straffad med en avstängning på två år. Bilder han var taggad på raderades helt, inte bara taggen. Inte längre kunde han få inbjudningar till evenemang. Han blev inte inbjuden till fester, konserter och annat som nu alla använder Facebook till.

Och innerst inne är det här grundproblemet ligger. Facebook är som en drog. Vi vet att den är dålig för oss men vi kan inte sluta använda den. Dessutom så tar alla andra samma drog så hur farlig kan den vara?

Jag vill säga det som jag har skrikit mig hes om de sista åren: det är dags att reglera internetjättarna! Det är dags att våra politiska ansvariga sätter ner foten och ser till att dessa bolag inte har rätt att äga vår persondata. Din information ska tillhöra dig. Den ska vara flyttbar och alla samhällsviktiga tjänster (som facebook har blivit) ska ha system för att interagera med andra konkurrerande tjänster. Med riktig lagstiftning och genom att krossa de digitala monopolen så skulle det bli omöjligt att all den här datan skulle hamna hos enstaka företag. Det skulle i sin tur också göra det omöjligt för olika regeringar världen över att kunna övervaka enstaka centrala platser på internet för att kunna kartlägga alla medborgare.

Men var finns den politiska viljan? För det är ironiskt nog samma politiker som sitter och förfasar sig över insamlingen som USA gör via Facebook som stiftade lagarna om att EU ska samla in all datatrafik om sina medborgare.

Och när ni läst denna debattartikel så kommer ni hålla med mig. Sedan delar ni den till era vänner. På facebook och via Gmail.

Peter Sunde Kolmisoppi