ÅSIKT

Sluta rid på elefanter turister, det är tortyr

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

DEBATTÖREN: Elefantridning är till synes harmlöst, men faktum är att dessa imponerande djur plågas något oerhört i turistindustrin

Vi svenskar tycker om att resa och dessutom tycker många av oss om djur. Inte sällan förenas dessa intressen. En av de mest populära aktiviteterna utomlands är elefantridning – till synes harmlöst, men faktum är att dessa imponerande djur plågas något oerhört i turistindustrin. Idag på Elefanternas dag vill vi att svenskar genomskådar bluffen. Inse vad du bidrar till genom att sätta dig på elefantryggen.

Underhållning med elefanter har ifrågasatts mer och mer på senare år efter avslöjanden om ungar som tas från det vilda och bryts ner fysiskt och psykiskt för att kuvas och lyda människor. I stort sett alla elefanter som hålls i fångenskap och används till att underhålla turister har utsatts för detta. Lidandet fortsätter sedan livet igenom med smärtsamma träningsmetoder och hantering.

Thailand är det land som har det största antalet elefanter i fångenskap, runt 3 500. Det är långt fler än antalet i det vilda. Nyligen släppte organisationen TRAFFIC en rapport som visar hur stor illegal handel med elefanter sker i regionen. Den visar att det är vanligt att de smugglas över gränsen från Burma till Thailand. Majoriteten (runt 75 %) av de vuxna elefanterna är infångade i det vilda, och dessutom används den legala handeln med elfenben från elefanter i fångenskap i Thailand som täckmantel för illegal handel med betar från både asiatiska och afrikanska elefanter.

Varje år reser runt 350 000 svenskar till Thailand. Eftersom landet har en lång tradition av att använda elefanter har det blivit som ett mantra att man inte har besökt Thailand innan man har suttit på en elefantrygg. Det de flesta inte vet är att elefanter trots sin storlek inte är byggda för att bära tungt på ryggen. Många bryter den till och med av att bära runt på turister hela dagarna.

Kanske skulle man som resenär även tänka en gång extra innan man betalade för en av de många shower där elefanter tvingas spela fotboll, dansa, eller måla, om man visste vad som sker bakom de glada kulisserna. Det handlar om nerbrutna, stressade och utslitna djur som står i kedjor. Ofta saknar de helt kontakt med andra djur. Studier visar att en stor del av elefanterna i fångenskap till och med lider av posttraumatisk stress.

Vi tror att många skulle kliva ner från elefantryggen om man visste vad som låg bakom den plågsamma industrin runt dessa majestätiska djur. Så därför vädjar vi: Svenskar - kliv av elefanten!

Elisabeth Tjärnström