En liberal ska inte bli dörrmatta åt socialister

Rebecca Weidmo Uvell: En alliansregering kan visst regera med SD:s stöd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att hävda att SD är lika icke-liberala som före detta kommunister är helt fel faktiskt. De är en lustig blandning av sossarna, socialliberalism och klassisk moderat politik, skriver Rebecca Weidmo Uvell.
Att hävda att SD är lika icke-liberala som före detta kommunister är helt fel faktiskt. De är en lustig blandning av sossarna, socialliberalism och klassisk moderat politik, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

REPLIK. Malin Lernfelt är orolig för att liberaler ansluter sig till ”värdekonservativa kristdemokrater och reaktionära gammelmoderater” i linjen att Alliansen ska ta makten genom att prata med Sverigedemokrater. Istället tycker hon att L och C ska hoppa i säng med socialister.

Det främsta skälet som anförs, förutom förnumstiga etiketteringar på andra borgerliga, är att SD befinner sig lika långt bort från liberalismen som Vänsterpartiet. Stämmer det påståendet? Vi kan börja med att kolla lite på SD:s politik.

Obligatorisk samhällsorientering för asylsökande, bidrag under etablering ersätts med lån, 900 miljoner kronor besparing kultur, 400 miljoner kronor besparingar för invandrares etablering, 785 miljoner kronor besparing för pensioner för att flyktingars rättigheter minskas, 43 miljoner kronor besparing för åtgärder mot diskriminering, avskaffa jämställdhetsmyndigheten.

Men politiken ovan är inte SD:s utan Centerpartiets. Några av SD:s förslag kan ni däremot läsa här:

Avskaffad flygskatt, 1,3 miljarder mer till polisen, 4 miljarder mer till försvaret, avskaffad kemikalieskatt, sänkning av SINK från 25 procent till 20 procent, avskaffad ISK-skatt, återställt RUT och ROT, avskaffande kvotering i föräldraförsäkringen, slopat sjuklönekostnad för småföretagare, ja till vinst i välfärden.

Här avslöjar sig Lernfelt bygga argumentationen inte på fakta om SD:s politik utan på gissningar eller fördomar, jag vet inte vad som är värst. Jag är moderat och skulle aldrig rösta på SD själv.

Men att hävda att SD är lika icke-liberala som före detta kommunister är helt fel faktiskt. De är en lustig blandning av sossarna, socialliberalism och klassisk moderat politik.

Just därför kommer en Allians-regering kunna regera med SD:s stöd helt enkelt för att man redan från början delar en samsyn om stora politikområden som ekonomisk politik, försvar, polis etc. En sådan regering kommer kunna införa betydligt mer liberal politik än något annat regeringsalternativ.

Att som liberal hävda att regera ihop med riksdagens minst liberala partier S och MP är ett rimligare alternativ bygger bara på att en personlig känslomässig aversion mot SD helt dominerar, inte på realpolitiska förutsättningar. För en sådan regering har inga förutsättningar.

Lernfelt ”glömmer bort” att dessa partier vill avskaffa all valfrihet inom hela välfärden, höja skatterna, tvinga företag att stanna i Sverige genom att införa en flyttskatt på icke realiserade vinster, rasera 3:12, öka regelbörda för företagare, införa mer kvotering och en massa annat dumt som bygger på ren socialism.

Det är också historielöst att vilja göra gällande att Liberalerna är garanten för liberalismen i svensk politik i dag. Partiet som älskar kvotering och ville införa löntagarfonder i Sverige för bara 40 år sedan. Det har inte vi i landets riktiga höger glömt bort.

I stället för att oroa sig över att moderater, som är de mest frihetsälskande i svensk politik, ska ”köra ner i högerdiket”, borde liberaler fundera på hur det kan vara liberalt att vilja bli dörrmatta åt socialister.


Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare och författare

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE