ÅSIKT

Pengarna ska inte gå till facket, Andersson

Liberalerna: Sänk skatten för alla dem som jobbar i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Robin Lorentz-Allard
I stället för att låta arbete löna sig har regeringen med höjda skatter byggt ut bidragssystemen, skriver Liberalernas Jan Björklund och Mats Persson.
DEBATT

DEBATT. I Liberalernas skuggbudget, som presenteras inom kort, sänker vi skatten för alla som jobbar. Vi satsar 3 miljarder kronor på att ge 5,5 miljoner svenska löntagare en årlig skattesänkning på 550 kronor. Det gör det mer lönsamt att arbeta. Och det betyder att alla som arbetar och bidrar till vår gemensamma välfärd får mer kvar i plånboken.

Magdalena Andersson väljer en annan väg. Under de senaste åren har man höjt skatterna med 60 miljarder kronor, till stor del genom höjda skatter på arbete och företagande. I stället har bidragssystemen byggts ut så att det lönar sig sämre att arbeta i stället för att gå på bidrag.

Det är välkänt att Socialdemokraterna och LO håller ihop i vått och torrt. Därför är det inte förvånande att LO:s nya, uppmärksammade valfilm är en uppvisning i lögner om den politiska motståndaren i stället för att sakligt föra fram sina åsikter.

Men att Socialdemokraterna och LO är samma familj blir sällan så tydligt när man ser på regeringens beslut att spendera 2,6 miljarder kronor på att subventionera fackavgiften till fackmedlemmar.

Det betyder att den som inte är med i en fackförening ska vara med och betala på avgiften för den som är medlem. Och nästan var tredje som jobbar väljer att stå utanför facket.

Det är en styrka i den svenska modellen att parterna på arbetsmarknaden tar stort ansvar. 

Men det betyder inte att medlemskap i facket ska subventioneras. Hur förklarar Magdalena Andersson att medlemskapet i facket ger skatterabatt när medlemskapet i fotbollsklubben eller i kyrkan inte ger det? 

Vårt svar är tydligt. Staten ska inte genom skatteavdrag gynna medlemskap i idrottsföreningar, frivilligorganisationer eller fackföreningar. Föreningsfriheten handlar också om rätten att inte vara med i en förening.

Liberalerna föreslår ett paket för fler jobb och en starkare arbetslinje. Vi gör en riktad skattesänkning så att det lönar sig bättre att gå från bidrag till arbete. Vi föreslår en sänkning av ”barnmorskeskatten” så att utbildning lönar sig bättre genom att färre svenskar betalar statlig skatt. När Liberalerna nu föreslår en skattesänkning för 5,5 miljoner löntagare gör vi det med övertygelsen att alla som arbetar ska få mer kvar i plånboken, oavsett om man är medlem i en fackförening eller inte. Vår uppmaning är lika enkel som tydlig:

Sänk skatten för alla som jobbar, inte bara för den som är med i facket, Magdalena Andersson.


Jan Björklund
Mats Persson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Höj din röst – filma och skicka in din viktigaste valfråga 00:28