Debatt

Skilsmässor är ingen fluga, Hägglund

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Sveland och Wennstam: Folk skiljer sig inte för att det är trendigt, Hägglund

Katarina Wennstam och Maria Sveland släppte nyligen antologin "Happy, happy - en bok om skilsmässa".
Katarina Wennstam och Maria Sveland släppte nyligen antologin "Happy, happy - en bok om skilsmässa".

Tror folk på allvar att någon skiljer sig för att det är trendigt, den senaste flugan på Söder jämte surdeg och hipsterlook? Det verkar faktiskt så, om man läser Göran Hägglunds senaste utspel om den enligt honom fasansfulla skilsmässostatistiken.

Parterapi leder inte alltid till att man hittar tillbaka till varandra. Att gång på gång slänga ur sig att ”folk skiljer sig för lätt” är att spotta rakt i ansiktet på alla de par som kämpar, ger varandra nya chanser och som ändå - efter moget övervägande - inser att både de själva och barnen mår bäst av en separation. Efter antologin ”Happy, Happy” kontaktades vi av både män och kvinnor som kände igen sig. Att hävda att det finns ett liv också på andra sidan skilsmässan, att det finns ett alternativ till kärlekslösa, tysta och ibland destruktiva relationer, är i det närmaste förbjudet i vissa kretsar.

Vi kontaktades också av många familjeterapeuter som berättade att par ofta håller ihop alldeles för länge. Att de stannar kvar i döda relationer, för att det fortfarande finns förväntningar på oss att vi ska leva tillsammans tills döden skiljer oss åt.

Många vet att just en kärnfamilj kan vara en av de mest skadliga miljöerna för både barn och vuxna att vistas i. Om Hägglund vill värna barnen borde han fråga sig vad en ständig polarisering av skilsmässobarn ställer till med.

Katarina Wennstam

Maria Sveland

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt