ÅSIKT

Bi(s)tånd befäster Kubas kommunistpa(mp)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Birgitta Ohlsson (L) om biståndet till Kuba

Regeringens biståndsstrategi riskerar att befästa makten hos Kubas kommunistpampar, skriver Birgitta Ohlsson (L) i en replik.

REPLIK. I Aftonbladet (29/9) skriver utrikesminister Wallström (S) och biståndsminister Lövin (MP) om regeringens nya stora biståndssatsning till Kuba. I rosenskimrande termer beskrivs ett Kuba i förändring. Det är sant att Kuba på vissa punkter öppnats mot omvärlden. Men detta beror inte på inhemska frihetliga reformer utan en förändrad omvärld.

Landet har för övrigt, förutom den amerikanska blockaden, alltid handlat med resten av världen. Egenföretagandet växer på grund av att Kubas ekonomiska kris gjort det nödvändigt att sparka hundratusentals ur statlig sektor (den enda som tilläts tidigare). Fortfarande får endast staten vara arbetsgivare på Kuba, vilket i praktiken blir ett förbud mot fackförbund och arbetares rättigheter. Som bekant saknas det helt grundläggande friheter enligt konstitutionen.

Utan demokrater på plats kan ingen demokrati växa fram. Dessa demokrater, människorättsaktivister och frihetskämpar finns på Kuba i dag. Men de är i praktiken förbjudna att verka öppet, då alla organisationer som inte tillhör kommunistpartiet är olagliga.

Från januari till augusti 2016 gjorde säkerhetspolisen 7 935 liknande godtyckliga gripanden av demokratiaktivister. Under samma tid revs flertalet frikyrkor som misshagat regimen.

Den rödgröna regeringens bi(s)tåndsstrategi riskerar att befästa makten hos Kubas kommunistpa(mp)ar och legitimera ett politiskt enpartisystem som bygger på förtryck av mänskliga rättigheter.

Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (L)

Läs slutrepliken från Isabella Lövin (MP): Nu finns möjlighet att påverka Kuba

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kuba